Presa internationala - Pietele externe, trase in jos de statele falimentare din zona euro

Marti, 09 Februarie 2010, ora 11:06
1627 citiri
Presa internationala - Pietele externe, trase in jos de statele falimentare din zona euro

Principalul indice al burselor americane de actiuni, Dow Jones, a inchis sesiunea de tranzactionare de luni sub valoarea de 10.000 puncte, nivel nemaiatins din noiembrie anul trecut.

Anularea progresului de pe pietele internationale de actiuni a fost cauzata, in mare parte, de temerile privind o iminenta intrare in imposibilitate de plata a statelor cu probleme din zona euro, imposibilitate de plata care ar afecta direct sectorul financiar, informeaza Reuters.

Ingrijorarile privind situatia Greciei, Portugaliei si Spaniei au afectat pietele globale in ultimele doua saptamani, limitand puternic apetitul pentru risc al investitorilor.

"Piata inca se gaseste sub presiune din cauza ingrijorarii crescande privind Europa, iar bancile sunt cu atat mai afectate cu cat exista riscul sa se expuna unor probleme legate de insolvabilitatea unor puteri suverane, cu precadere situatia Greciei", a explicat Frank Pavilonis, analist la Lind-Waldoc in Chicago.

Wall Street a reactionat negativ la acest context si la instabilitatea care se anunta, coborand sub nivelurile critice, indicele S&P 500 este in corectie de 8,1 procente fata de maximul atins pe 19 ianuarie. Totusi, in continuare se gaseste la peste 56% fata de nivelul minim atins in martie 2009.

Sectorul financiar este cel mai puternic afectat, la presiunile venite din partea instabilitatii europene adaugandu-se si instabilitatea interna, generata de proiectul de lege propus de Obama, lege menita sa limiteze posibilitatile de profit si, mai ales, de risc, ale bancilor.

"Orice taxa sau noua regula impusa bancilor americane va ramane amenintatoare pe fundal pana in momentul in care Congresul va decide modul in care aceasta se va implementa", explica Joe Kinahan, strateg la TD Ameritrade in Chicago.

Ingrijorarea privind zona euro se resimte si in Asia, unde cele mai puternice piete, Japonia si Australia, au fost in scadere pe fondul temerilor legate de instabilitatea Europei.

"Exista o gramada de motive de ingrijorare - problemele zonei euro, limitarea riscurilor bancilor americane si temerile legate de efectele limitarii creditarii in China", a declarat Norihiro Fujito, general manager la Mitsubishi UFJ Securities.

Analistii confirma faptul ca increderea investitorilor este puternic afectata de ingrijorarile crescande legate de zona euro - Portugalia, Italia, Grecia si Spania - prescurtate in presa financiara prin PIGS (eng. = porci), ale caror probleme vor limita, cel mai probabil, avansul pietelor de actiuni.

In Japonia se adauga la problemele internationale si problemele producatorului local Toyota - cea mai mare companie producatoare auto din lume, dupa numarul de unitati produse - care a fost nevoita sa mai retraga de pe piata aproape jumatate de milion de automobile.

In pietele financiare, euro isi mai revine dupa scaderi succesive, in mai multe sedinte de tranzactionare, crescand usor fata de mai multe valute. Multi analisti se asteapta la un program de salvare a Greciei din fata riscului unui faliment, fapt ce ar intari moneda europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#zona euro, #PIGS, #faliment Grecia, #efecte recesiune globala, #supravieturire euro , #stiri economice
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
"... efectele limitarii creditarii in China..." la ce fel de limitare s-ar putea referi autorul articolului ? Ca doar China are bani ! Poate este vorba de firme sau cetateni...