Ziare.com

Presa internationala - Rezerva valutara a Chinei, la noi niveluri record

de Brandusa Stefanescu
Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 10:21

   

Presa internationala - Rezerva valutara a Chinei, la noi niveluri record
Rezerva valutara a Chinei a ajus la niveluri record in decembrie, iar noile imprumuturi acordate au depasit prognozele, facand astfel si mai dificila misiunea premierului chinez, Wen Jiabao, de a evita cresterile pur speculative in unele sectoare economice.

Rezervele valutare au crescut cu 23 de procente, pana la 2.4 mii de miliarde dolari, fiind in prezent cele mai mari rezerve valutare, conform informatiilor facute publice de Banca Populara Chineza si citate de Bloomberg. Nivelul creditarii noi a crescut cu 379.8 miliarde yuani - 55.6 miliarde dolari - ducand nivelul anual al creditelor acordate pana la 9.59 trilioane (1.4 trilioane dolari).

"Nivelul lichiditatii este enorm - guvernul trebuie sa ia masuri in acest sens", a avertizat Isaac Meng, senior economist la BNP Paribas, in Beijing. Accelerarea inflatiei poate incuraja guvernul sa incheie mentinerea yuanului intr-o corelare stransa cu dolarul si ar putea permite o apreciere de pana la 3 procente a monedei nationale, pana la finalul anului.

Impreuna cu o intarire a yuanului, decidentii politici vor fi nevoiti sa continue politica initiata saptamana aceasta de majorare a depozitului minim obligatoriu pentru banci, ceea ce limiteaza nivelul de credit pe care fiecare banca il poate acorda. Riscul la care se expune in momentul de fata guvernul chinez este de crestere in continuare a creditarii, fapt care, coroborat cu intrarea capitalurilor din afara Chinei, poate determina cresteri speculative necontrolabile in piata imobiliara si in piata de actiuni.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Cabinetul primului ministru chinez, Wen, a anuntat saptmana trecuta ca se va incepe monitorizarea fondurilor speculative dupa ce, in decembrie, preturile proprietatilor a avut cea mai mare crestere in 18 luni.

Masa monetara a crescut cu 27.7 procente in decembrie, fata de nivelul aceleasi luni, anul trecut, dupa o crestere record de 29.7 procente, in noiembrie.

Pentru anul 2009, rezervele valutare au crescut cu aproape 453 miliarde dolari. Cresterea reflecta partial si cumpararile masive de alte valute decat dolarul american, pe care China a facut-o in 2009, in conditiile in care China se lupta impotriva aprecierii yuanului iar principala munitie pentru pastrarea cursului este lichiditatea monedei fata de care se incearca protejarea acestuia. Acest efort, facut pentru a sprijini exporturile, care ar fi imediat afectate de o apreciere a yuanului, au facut din China principalul creditor al Statelor Unite, cu detineri de titluri de trezorerie americana in valoare de 799 miliarde de dolari.

"Este o dilema - nu poti pastra yuanul la acest nivel pentru totdeauna. Totusi, daca ii permiti sa creasca, acest fapt va determina cresterea speculatiilor", a explicat Brian Jakson, strateg dn Hong Kong pe piete emergente, pentru Royal Bank of Canada. "Banca centrala va trebui sa monitorizeze si sa limiteze banii speculativi cu foarte multa atentie".

Yuanul se va intari cu aprozimativ 5 procente pana la 6.5 yuani pentru un dolar american pana la finalul anului, estimeaza Jackson.

Autoritatile chineze au pastrat yuanul la un curs fix de 6.83 yuani pentru dolari, din iulie 2008, dupa ce i-au permis un avans de 21 de procente in ultimii 3 ani.

Rezerva valutara a crescut cu 127 miliarde dolari in cel de-al patrulea trimestru, in comparatie cu o crestere de 141 miliarde, in trimestrul anterior, in conditiile in care excedentul comercial si investitiile straine directe s-au transformat in bani lichizi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1962 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aoleuuuu !

Investiti in China , daca aveti bani
Daca-i vorba de cresteri speculative ii foarte bine . Un dolarel investi astazi poate creste de o suta de ori intr-un an prin speculatii
Cand aproape sa se termine cu speculatiile iei bani si fugi
Ceva nedumeire am eu . pai domnilor

;;;;;;;;; INFLATIA ;;;;;;;;

ii dusmanul de moarte el stabilitati
Cum se face ca China prospera dar are inflatia marita
Uf ! rau ii sa fii batran si nepriceput ca mine

 

NU!

un esti pe langa, dar de invidie si inoculismului american,esti pe alt sens de mers......atnteie la gropi!

Zau ?!?!?!

Economistul imperciunat Issac,incepe sa de-a in bilbiiala,si sfatueste China ......Dar voi credeti ca Jiabao asta este dus cu pluta ?
Auzi domnule ,2.400.000.000.000 $ Cash !,700 miliarde ( bonuri de stat ale USA ( aici poate ca vor ramine cu buzele unflate ,vezi declaratiile F.Bank ). In plus ,i-si permit sa faca credite companiilor chineze de 9.590.000.000.000 $ !!!!! Si cind ne intrebam cum va arata lumea de miine ........Pai cum altfel decit " GALBENA " si cu CIRLIONTI !

 

Il cheama Isaac...

...dar si Meng si nu are perciuni.

Rezerve imense.

China are rezerve valutare imense.Si "unii" mor de grija!.
Ultrabogatii au rezerve valutare imense SI NU SE PLANGE NICIUNUL!.
Toata treaba este cum stii sa gospodaresti imensitatea.
Exista in articol un scurt pasaj:"Wen Jiabao anunta ca va incepe monitorizarea fondurilor speculative"!.Asta are ochi si vede si urechi si aude cum si ce se petrece in "piatza" (era sa-i zic bazar).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor