Ziare.com

Presa internationala - Rezervele valutare ale Chinei ating 2.000 de miliarde dolari

de Brandusa Stefanescu
Vineri, 10 Iulie 2009, ora 09:10

   

Presa internationala - Rezervele valutare ale Chinei ating 2.000 de miliarde dolari
Rezervele valutare ale Chinei ar putea ajunge curand la 2 mii de miliarde dolari, suma care reprezinta un maxim absolut pentru China, acest fapt atragand atentia asupra dificultatilor pe care guvernul le intampina in incercarea de a gasi plasamente pentru surplusul de bani.

Rezervele au crescut de la 67.8 miliarde pana la 2.022 trilioane la 30 iunie, crestere ce a avut loc pe parcursul a trei luni, conform estimarilor a sase economisti intervievati de Bloomberg. Banca Centrala chineza ar putea face publica cifra saptamana viitoare.

Guvernatorul Bancii Centrale, Zhou Xiaochuan, a eliminat orice schimbare brusca in administrarea rezervelor luna trecuta, dupa propunerea ca guvernul sa investigheze posibilitatea stabilirii unei monede supra-nationale. Premierul chinez, Wen Jiabao este preocupat de faptul ca investitiile Chinei in bonuri de Trezorerie americane, in valoare de 763.5 miliarde, si-ar putea pierde din valoare, pe masura ce Statele Unite vand cantitati impresionante de astfel de bonuri, pentru a-si acoperi nevoile de bani.

"Nu exista, pentru China, o alternativa reala la bonurile de Trezorerie americane", a declarat Stephen Green, director de cercetare pe zona Chinei, la Standard Chartered in Shanghai. "Alternativele sunt limitate la o asemenea cantitate de bani".

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Rezervele Chinei au crescut de mai mult de doua ori in doi ani jumate, in conditiile in care surplusul comercial a pompat lichiditati in economie, alimentand acuzele conform carora moneda chineza este tinuta la un nivel scazut in mod artificial, pentru a sprijini exporturile.

FMI-ul descria yuanul, moneda chineza, ca fiind "substantial sub-evaluata" intr-un raport in asteptare, inca nepublicat.

Presedintele american, Barack Obama, se bazeaza pe sprijinul Chinei in procesul de vanzare a titlurilor de debit americane care finanteaza planul de stimulare economica in valoare de 787 miliarde de dolari.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat, in timpul vizitei la Beijing din 2 iunie, ca oficialii chinezi si-au exprimat o "incredere justificata" in puterea economiei americane.

China va continua sa cumpere bonuri de Trezorerie deoarece alternativele sunt prea riscante sau nu produc la fel de multi bani, a explicat Dariusz Kowalczyk, strateg de investitii la SJS Markets in Hong Kong.

Kowalczyk a subliniat, de asemenea, opozitia politica de peste tot in lume fata de investitiile chineze, citand respingerea a 19.5 miliarde de dolari, bani pe care China dorea sa-I investeasca in grupul minier Rio Tinto Group.

Respingerea acestei intelegeri a fost urmata de acuza, din partea guvernului chinez, ca conducerea Rio fura secrete de stat.

Cea mai recenta crestere in rezervele chineze a fost, cel mai probabil, determinata de surplusul comercial, de cresterea valorii investitiilor, altele decat cele in dolari, datorita scaderii valorii dolarului aerican, si infuziei de capital speculativ, in conditiile in care speculatorii sunt atrasi de o economie care creste atunci cand celelalte scad.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1042 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

q

tragem concluzia ca dolarul nu s-a prabusit datorita chinei. dar daca china va decide sa renunte la dolar si sa-si sa-si constituie rezervele in alta moneda?

 

Exista o tendinta destul de vizibila a rezervelor in dolari...

...de a se transforma in rezerve de alt produs, denumit generic, in mediile mai putin elevate decat cele bancare "KOOR_PAPIER"!!
Orice tara occidentala ar intampina unele probleme din aceasta cauza, motiv pentru care au si renuntat la dolar, ca moneda "de rezerva"!
In China situatia este mai buna, raportand stocul la numarul de locuitori, se pare ca nu vor fi probleme in a-l epuiza intr-un termen rezonabil!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor