Presa internationala: Somajul in Spania atinge 20 de procente

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 08:43
1645 citiri
Presa internationala: Somajul in Spania atinge 20 de procente

Somajul in Spania a crescut la cel mai inalt nivel atins in ultimii 10 ani, in decembrie, atingand aproape 4 milioane de someri, si punand in felul acesta la indoiala capacitatile primului ministru socialist Jose Zapatero, care a facut din crearea de locuri de munca principalul obiectiv al mandatului sau.

Numarul spaniolilor inregistrati ca someri a crescut cu 55.000 in decembrie, atingand cifra de 3.92 milioane, informeaza Financial Times. actuala cifra face ca anul 2009 sa fie cel mai rau an, sub aspectul ocuparii locurilor de munca, din 1997 pana in prezent, conform ministerului muncii spaniol.

Rata somajului in Spania este de departe cea mai ridicata printre economiile dezvoltate din zona euro. Aproape 20 de procente din populatia activa nu are un loc de munca, dublu fata de media zonei euro unde somajul se situeaza la 9,8 procente.

Pana recent, Partidul Popular, opozitia de dreapta a Spaniei, a reusit sa castige simpatia electoratului, in baza modului guvernului de a trata criza economica, insa rezultatele din ce in ce mai rele dau un impuls puternic acestui partid in sondajele de opinie.

Sindicatul Union Sindical Obrera s-a plans de faptul ca aceste stiri au venit chiar cand Spania a preluat presedentia Uniunii Europene si "inca mai important, distrugerea locurilor de munca si nivelul scazut de angajare vor face ca recuperarea economica sa se intinda pe multi ani de acum incolo".

Prim-ministrul Zapatero si cabinetul sau a declarat ca tinta urmatoarelor sase luni la presedintia Uniunii Europene este recuperarea economica in Europa. Au respins sugestiile conform carora slabiciunea economica a Spaniei ar putea afecta eforturile acesteia de a trasa o strategie rezonabila pentru UE.

Marti, Zapatero si Elena Saldago, ministrul spaniol de finante, au intalnit un grup de "intelepti" europeni - Jacques Delors, Pedro Solbes si Felipe Gonzalez - pentru ceea ce a fost descris ca un "brainstorming", in Madrid.

Miguel Angel Moratinos, ministrul afacerilor externe, a declarat in fata presei ca Spania detine "autoritatea politica si morala" pentru a trasa politici economice viabile pentru Europa.

Moratinos a precizat ca Spaniei are un nivelul relativ scazut de datorie publica si a insistat ca isi va tine promisiunea de a reduce deficitul bugetar annual - aproximativ 10 procente din PIB - pan la 3 procente pana in 2013.

Oficialii au insistat, de asemenea, pe faptul ca in ultimele nuoa luni rata somajului a crescut cu un procent din ce in ce mai mic, ceea ce poate indica apropierea unui nivel maxim.

"Anul 2009 a fost un an dificil prin faptul ca am suferit consecintele crizei economice in mod special in zona somajului si a ocuparii locurilor de munca", a declarat Maravillas Rojo, secretar general in problema somajului. "Principala preocupare a guvernului continua sa fie reducerea nivelului de somaj in 2010".

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#somaj spania, #somaj UE, #efecte recesiune globala, #refacere economica , #stiri economice