Pretul maxim recomandat - o teapa

Luni, 12 Mai 2008, ora 07:55
3905 citiri
Pretul maxim recomandat - o teapa

"Pretul maxim recomandat" este o inselatorie si nu face decat sa-l induca in eroare pe consummator, anunta Evenimentul Zilei. De exemplu, producatorii pot indica un pret maxim pe ambalaj, dar nu il negociaza si cu comerciantul, care ii poate stabili un adaos consistent.

Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Gheorghe Ciubotaru, deocamdata, afisarea unui pret recomandat si nerespectarea lui nu sunt amendate, dar ca practica va fi inclusa in curand la capitolul "inselatorie".

"In ultimul timp au fost inregistrate mai multe plangeri din partea consumatorilor privind preturile recomandate. Acum practica nu este incadrata la inselatorie, dar cred ca ar trebui sa completam legea. Vom incepe analiza in curand", a spus Ciubotaru.

Chestionati de EVZ despre indicarea pe ambalaj a unui pret mai mic decat pretul de vanzare, reprezentant ii Kraft Foods, producatorul ciocolatei Milka, au refuzat sa comenteze, pe motiv ca sunt ocupati cu alte probleme.

A raspuns insa intrebarilor producatorul berii Tuborg, care a renuntat de anul acesta sa mai foloseasca preturi recomandate. "La modul teoretic, << pretul recomandat >> este un intrument foarte util, in special din perspectiva consumatorului, el putand avea un foarte bun reper pentru plaja in care poate varia pretul unui anumit produs", spune Catalin Ignat, directorul de marketing si vicepresedintele URBB.

"Experienta anilor trecuti ne-a demonstrat insa ca producatorul nu poate influenta pretul cu care produsul ajunge la raft, creandu-se in final confuzii. De aceea, in 2008 am decis sa renuntam la productia si vanzarea produselor cu pretul recomandat mentionat pe ambalaj", explica reprezentantul producatorului de bere.

De partea comerciantilor, explicatia este chiar mai simpla: nu exista negocieri speciale pentru produsele cu preturi recomandate. "Este evident ca nu se pot impune preturi. Pe de alta parte, daca producatorul recomanda un pret, ar fi normal sa se asigure ca se poate incadra cu respectivul pret la vanzare", a declarat directorul de achizitii al unui lant francez de hipermarketuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#pret, #pacaleala, #comercianti, #recomandat , #stiri economice