Ziare.com

Primariile din Romania, pline de ilegalitati: contabilitate slaba, supraestimari ale veniturilor si cresteri de miliarde cu salariile

de Teodor Serban
Marti, 02 Martie 2021, ora 23:58

   

Primariile din Romania, pline de ilegalitati: contabilitate slaba, supraestimari ale veniturilor si cresteri de miliarde cu salariile
Primariile de orase sau comune din Romania au la departamentele de contabilitate oameni slab pregatiti care fie nu stiu contabilitate, fie "masluiesc" actele contabile doar pentru a iesi bine la controale. Cu toate acestea, in urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi, in 2020, pentru a verifica datele financiare din 2019, au iesit la iveala mii de nereguli care dovedesc calitatea angajatilor din administratia publica.

La obiectivul "Calitatea gestiunii economico-financiare" s-au inregistrat cele mai multe abateri (5.444 de cazuri), urmat de obiectivul "Exactitatea si realitatea datelor reflectate in situatiile financiare" (3.498 de cazuri) si obiectivul "Modul de stabilire, evidentiere si urmarire a incasarii veniturilor bugetare" (2.646 de cazuri), potrivit raportului intocmit de Curtea de Conturi.

Cea mai importanta componenta a bugetului general al Unitatilor Administrative Teritoriale (UAT) o reprezinta bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.

Astfel ca, daca in anul 2018 veniturile si cheltuielile acestei componente au inregistrat scaderi fata de anul 2017, in anul auditat acestea au inregistrat cresteri atat fata de anul 2017, cat si fata de anul 2018.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Cheltuielile cu salariile au crescut cu 2 miliarde de leiAstfel, veniturile au crescut cu 11,8%, iar cheltuielile cu 15,2% fata de anul 2018. Ritmul de crestere a cheltuielilor a fost mai mare, ceea ce a determinat un deficit al bugetelor locale de 2.058 milioane lei, fata de numai 100 milioane lei in anul 2018.

Executia bugetelor institutiilor si activitatilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii urmeaza un trend ascendent. Astfel, veniturile au inregistrat o crestere cu 45,3% fata de anul 2017 si cu 14,6% fata de anul 2018, iar cheltuielile, o crestere cu 48,3% fata de anul 2017 si cu 16,7% fata de anul 2018.

Cresteri semnificative fata de anul precedent la aceste bugete sunt la cheltuielile de personal (+ 2 miliarde lei) si la cheltuielile de capital (+ un miliard de lei), cresteri ce sunt localizate, in principal, in domeniul sanatatii, respectiv la unitatile sanitare aflate sub coordonarea autoritatilor administratiei publice locale.

Au cerut bani prin PNDL si nu i-au cheltuitIn ultimii ani, primariile s-au plans ca nu primesc bani pentru modernizarea drumurilor, sistemelor de apa si canalizare si a altor astfel de servicii, dar de fapt, acestea anticipau gresit nevoia de bani, astfel ca, dupa ce i-au primit nu i-au cheltuit, dupa cum arata si analiza Curtii de Conturi.

Anticiparile privind sumele primite de la bugetul de stat sub forma de subventii prin bugetele unor ministere au fost nerealiste, gradul de realizare a acestora fiind de 46%.

Cele mai mari nerealizari provin de la sumele primite pentru finantarea Programului National de Dezvoltare Locala. Astfel, fata de sumele anticipate pentru finantarea proiectelor in cadrul acestui program, in valoare de 16,19 miliarde de lei, in realitate au fost cheltuite numai 6,942 miliarde lei, respectiv 42,9%.

Numar ridicat de ilegalitati si abateriDesi normele legale in domeniu si reglementarile contabile aplicabile sunt clare si precise, la unitatile administrativ-teritoriale auditate se mentine inca un nivel ridicat al abaterilor de la legalitate si regularitate, al erorilor si neregulilor in activitatea financiar-contabila, care afecteaza semnificativ situatiile financiare in unele cazuri.

Potrivit legii, atat ordonatorii de credite cat si celelalte persoane care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii trebuie sa asigure conditiile necesare pentru organizarea si conducerea corecta si la zi a contabilitatii.

"Frecventa ridicata a erorilor si neregulilor in activitatea financiar-contabila denota lipsa de preocupare din partea acestor persoane pentru implementarea unor sisteme informatice fiabile, de prelucrare a datelor la nivelul fiecarei institutii publice, care trebuie sa asigure prelucrarea datelor inregistrate in contabilitate in conformitate cu normele contabile aplicabile, dar si potrivit regulilor si responsabilitatilor stabilite prin reglementarile interne", se specifica in raportul anual al Curtii de Conturi.

Nu isi colecteaza taxele localeReferitor la modul de formare, evidentiere, urmarire si incasare a veniturilor aflate in competenta de administrare a autoritatilor administratiei publice locale s-au constatat:

 • * un grad de colectare a veniturilor proprii provenite din impozite, taxe, contributii, alte varsaminte, alte venituri inca foarte scazut;
 • * o supraestimare a prevederilor bugetare la venituri, fapt ce determina neindeplinirea prevederilor bugetare definitive aprobate de autoritatile deliberative. Nerealizarea veniturilor din impozite si taxe locale, contributii, alte varsaminte, alte venituri aflate in competenta de administrare a autoritatilor administratiei publice locale este o consecinta a necolectarii acestora la nivelul prevederilor bugetare definitive;
 • * o tendinta de crestere a drepturilor constatate ramase de incasat la sfarsitul exercitiului bugetar fata de anii anteriori.


 • Citeste si:

  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 4241 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  3 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Talharii la primarii

  Ce sa mai spunem

   

  in primarii nu sunt decat pile din PSD

  nu s-a dat niciodata concurs pe bune penru posturi, numai copii , finisorii, amantele si neamurile actualilor sau fostilor baroni PSD sunt in primariile din Oltenia , Multenia si Moldova.sunt legiuni sute si mii de frecatori de menta care se dau stresati si obositi si rup cafelele si tigarile cat e ziua de mare .Daca indrazneste cineva sa ii caute si ii da de gol ca stau la taclale nu are rost sa mai stea saptamana aia ca nu au timp de el.Nerusinare mare ,nesimtire de care numai manelistul jegos este capabil, asta sunt in primariile mioritice din oltenia muntenia si moldova .Inima PSD acolo bate , in asistatii sociali si oamenii din primarie care le da socialul si ii premiaza cand fraudeaza alegerile

   

  primarii

  daca au fost lasati sa-si stabileasca singuri salariile si au primit si bani de la centru !

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor