Primele scumpiri din 2011: carburantii, RCA-ul si taxa auto

Sambata, 01 Ianuarie 2011, ora 21:00
4784 citiri
Primele scumpiri din 2011: carburantii, RCA-ul si taxa auto

Anul Nou aduce si primele scumpiri, in special la benzina si tutun, pentru care autoritatile au marit nivelul accizelor.

Acciza pentru benzina fara plumb s-a majorat de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri, incepand cu 1 ianuarie. Daca acciza la benzina a urcat cu 15 euro pe tona, acciza pentru motorina a crescut cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri.

Cresterea accizelor se va resimti in pretul la pompa al carburantilor, care va fi, in medie, cu 5 bani mai mare decat in ultima zi din 2010.

Benzina s-a scumpit in Romania cu 24,4% in 2010

Ca urmare a acestor noi majorari, preturile anumitor sortimente de combustibili vor depasi 6 lei pe litru.

In plus fata de scumpirea carburantilor, soferii vor trebui sa suporte si o majorare a tarifului pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila. Astfel, potrivit anunturilor facute de societatile de asigurari, RCA-ul se va scumpi, in medie, cu 10%.

Taxa auto va creste din 2011 - vezi ce a stabilit Guvernul

Nici controversata taxa de poluare nu a ramas nemodificata. Astfel, incepand cu acest an, Guvernul a decis sa majoreze taxa auto, in incercarea de a stopa intrarea in Romania a unui numar prea mare de masini second hand.

Daca in 2010 taxa auto nu era perceputa pentru niciun autovehicol euro 5, in 2011 valoarea taxei variaza intre 40 de euro, pentru masinile vechi de doi ani cu motor de 1.100 cmc, si 1.867 euro, pentru masinile noi cu cilindree peste 4.200 cmc.

Cei care vor inatricula o masina cu motor de 1,2 litri euro 4 vor plati intre 299 euro si 457 euro. Cele mai mari valori ale taxei auto se situeaza la peste 3.200 euro.

Desi legea se aplica de la 1 ianuarie, cei care au inceput deja formalitatile pentru inregistrarea masinilor in ultimele zile ale anului nu vor plati taxa majorata.

Tot in acest an sunt asteptate majorari substantiale la serviciile de transport. Astfel, Regia Autonoma de Transport Bucuresti va incepe procedurile de majorare a biletelor cu 40%, potrivit declaratiilor facute la sfarsitul anului trecut de catre directorul general al RATB, Adrian Crit.

Scumpirea biletelor RATB se justifica prin faptul ca de peste doi ani, Regia nu a operat nicio crestere a preturilor.

RATB ar putea majora cu 40% pretul biletelor de calatorie

Inevitabil, toate aceste scumpiri vor atrage dupa sine majorari de preturi pentru bunurile alimentare si de larg consum. Astfel, painea ar putea sa se scumpeasca cu 15% incepand din februarie.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#scumpiri 2011, #majorare accize, #scumpire carburanti, #scumpire RCA, #majorare taxa auto, #scumpire bilete RATB , #stiri economice