Principalele tari din UE nu sunt de acord cu noul plan anticriza

Marti, 09 Decembrie 2008, ora 17:08
1585 citiri
Principalele tari din UE nu sunt de acord cu noul plan anticriza

In cadrul summit-ului de joi si vineri, Uniunea Europeana (UE) trebuie sa finalizeze un plan de relansare economica care sa faca fata recesiunii, insa principalele tari membre nu au cazut de acord in legatura cu ce trebuie facut pentru a lupta cu criza.

Principalele tari care nu se inteleg sunt Germania, Franta si Marea Britanie.

Sefii de stat si de guvern europeni, care se reunesc joi si vineri la Bruxelles, ar trebui sa valideze ideea de a injecta 200 de miliarde de euro in economie, aprobata cu rezerve de ministrii de finante europeni saptamana trecuta, relateaza AFP.

Obiectivul, propus de Comisia Europeana, este reluat intr-un proiect de care va fi supus aprobarii. Planul, care ar trebui sa tina cont de "situatia fiecarei tari se sprijina pe un efort bugetar ce reprezinta cel putin 1,5% din PIB-ul Uniunii Europene", potrivit proiectului.

Aducerea unui obiectiv de "cel putin 1,5%" in discutie, sugerand ca efortul european ar putea merge si mai departe, provoaca tensiune intre statele membre. Tari precum Cehia si Slovacia, s-au aratat rezervate in privinta planului.

Guvernele au dezacorduri si mai mari asupra impartirii efortului si a naturii precise impuse de plan. Franta si Marea Britanie in special, care au anuntat planuri de 26, respectiv 23,5 miliarde de euro, militeaza pentru un proiect foarte ambitios, dorinta afisata din nou luni la Londra, la un minisummit al presedintelui francez Nicolas Sarkozy, presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si premierul britanic Gordon Brown.

Alte tari, in special Germania Marea Britanie si Franta, cer ca promisiunile de actiune sa fie cat mai putin constrangatoare posibil. Berlinul, pe de alta aprte, refuza categoric sa plateasca pentru altii.

Tensiunile dintre Franta, Marea Britanie si Germania au fost puse in evidenta luni, cancelarul german Angela Merkel nefiind invitata la Londra. Berlinul nu si-a ascuns nedumerirea, desi Brown si Sarkozy au negat in mai multe randuri orice diferend cu Merkel.

"Nu mi se pare bine ca cei trei sa se intalneasca singuri, in lipsa cancelaruui", a declarat ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.

Germania a adoptat un plan de relansare de 31 de miliarde de euro pe doi ani, dar partenerii din UE ar dori sa mearga mai departe. Germania refuza, cancelarul Merkel nedorind sa riste o crestere a deficitelor, in conditiile in care se va confrunta cu alegeri in 2009.

La randul sau, comisarul european pentru afaceri economice Joaquin Almunia a lansat luni o intepatura guvernelor care nu vor sa isi deschida mai larg punga. El a declarat ca planurile de relansare anuntate pana in prezent sunt insuficiente si a invitat tarile membre sa mai faca un efort.

Pe de alta parte, principalele tari europene au divergente si in privinta masurilor precise ce trebuie luate.

Astfel, Germania se opune, ca si Polonia si Olanda, unei propuneri a Comisiei Europene vizand folosirea a cinci miliarde de euro din fonduri necheltuite de la bugetul UE pentru relansare. Berlinul nu este de acord nici ca planul sa mentioneze explicit reducerea TVA-ului printre masurile ce trebuie luate pentru a contracara recesiunea, iar aceasta parte a textului este inca supusa dezbaterii.

Germania este in conflict in acest dosar cu Franta, care cere de mult timp reducerea TVA-ului in sectorul alimentar. Nicolas Sarkozy ar putea incerca sa negocieze un compromis cu Berlinul in cadrul unui acord mai amplu la summit, potrivit unui oficial francez.

Citeste si:
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Kelemen Hunor, despre situația politică din România: ”În 13 ani am avut 13 guverne fără să le menţionez pe cele interimare”
Kelemen Hunor, despre situația politică din România: ”În 13 ani am avut 13 guverne fără să le menţionez pe cele interimare”
Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a declarat vineri, în deschiderea celui de-al XV-lea Congres al formaţiunii, că ţara are nevoie de o guvernare stabilă...
Sursa: Ziare.com