Problemele Irlandei vor contamina economia mondiala?

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 12:35
2252 citiri
Problemele Irlandei vor contamina economia mondiala?

Dupa ce situatia economica a Greciei i-a pus pe jar pe oficialii europeni, acum Bruxelles-ul se teme ca problemele economice pe care le are Irlanda ar putea contamina si alte tari europene.

Tot de teama acestui lucru, FMI si BCE pregatesc un program pentru a ajuta bancile, banii putand fi accesati, daca este necesar, in 5-8 zile, in ciuda faptului ca nu a fost facuta nicio cerere de asistenta externa din partea acestei tari.

Ministrul de Interne de la Dublin este singurul oficial care a recunoscut ca fostul "tigru celtic" are nevoie de un ajutor financiar international, marturisind ca tara lupta de doi ani sa evite falimentul. Irlanda s-a scufundat intr-un deficit public record, 32% din PIB, dupa ce guvernul a injectat 50 de miliarde de euro in banci.

"Zona euro isi joaca in prezent supravietuirea, pe fondul crizei datoriilor tarilor aflate la periferia UE", a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy. Belgia demonstreaza gradul de constientizare a institutiilor europene cum ca tarile membre UE trebuie sa acorde asistenta "soldatilor sai raniti" - Irlanda si Portugalia.

Ministrii de Finante din zona euro, care s-au reunit la Bruxelles, au abordat subiectul "Irlanda", insa nicio decizie concreta nu s-a luat cu privire la acest stat. Prim-ministrul irlandez Brian Cowen a declarat cu aceasta ocazie ca "Irlanda nu a depus nicio cerere pentru a primi ajutor strain" si ca tara sa continua discutiile cu partenerii sai pentru a calma pietele.

Un ajutor in curs de pregatire

Comisia Europeana a anuntat ca a purtat anumite discutii cu Irlanda, FMI si BCE, discutii ce vizeaza in mod special dezvoltarea unui program menit sa ajute bancile din tara, insa momentan nu s-a luat nicio decizie in acest sens. Intre timp, o sumedenie de ingrijorari cu privire la cum vor afecta probleme Irlandei economia mondiala au fost ridicate.

Tari cu probleme economice grave cum ar fi Portugalia si-au intensificat insa apelurile facute Irlandei de a recurge la Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF), de teama ca aceasta tara sa nu devina "contagioasa". FESF este un mecanism care pune la dispozitie 750 miliarde de euro (intrand aici si contributia Fondului Monetar International), bani destinati ajutorului unor tari aflate in aceeasi situatie.

"Situatia din Irlanda duce la tensiuni si preocupari pentru stabilitatea financiara din intreaga zona euro", este de parere un purtator de cuvant al Comisiei Europene, citat de Le Figaro.

In timp ce multe tari a caror sanatate financiara este subrezita se tem ca problemele din Irlanda se vor propaga si pe alte piete, influentand rata dobanzilor si neincrederea in sistemele bancare nationale, economistii trag si ei un semnal de alarma cu privire la propagarea problemelor.

"Timpul se scurge. Experienta arata ca pietele au (...) putina rabdare si riscul este acum acela de contagiune", spun economistii de la Societe Generale CIB.

Bancile irlandeze, aflate "la perfuzie"

Pe fondul tuturor acestor ingrijorari, Banca Centrala Europeana pare sa fie singura care intinde o mana de ajutor sectorului financiar irlandez. Pentru ca bancile de pe insula sunt nesanatoase, fiind grav afectate de explozia bulei imobiliare irlandeze, care a fost alimentata de ani de zile cu rate ale dobanzii scazute, ele se confrunta acum si cu neincrederea omologilor straini, care nu mai doresc sa acorde dobanzile prohibitive.

Desi rezervata, Banca Centrala Europeana sustine bancile din zona euro aflate in dificultate, permitandu-le sa imprumute suma pe care o doresc la o rata a dobanzii de 1%. Aceasta rata nu este un cadou special, fiind chiar mai mare decat rata interbancara perceputa de bancile europene atunci cand se ajuta intre ele.

O dovada ca sistemul financiar este subrezit consta in faptul ca bancile irlandeze au recurs masiv la imprumuturi in ultima perioada. In numai cateva zile, bancile si-au marit nivelul de imprumut de la BCE, ajungand la un total de 130 de miliarde de euro, pe data de 29 octombrie, fata de 119 miliarde cat aveau pe 24 septembrie.

Aceasta forma de sprijin din partea BCE este echivalenta cu a pune bancile irlandeze sub respiratie artificiala. In cazul in care BCE va opri acest program, ele mor asfixiate. Daca Irlanda ar recurge insa la ajutoarele europene, si-ar putea finanta sectorul, fara sa mai recurga la ajutorul BCE.

Dar ajutorul Bancii Centrale Europene nu se opreste aici si nu numai ca ajuta bancile irlandeze, ci actioneaza, de asemenea, pentru a reduce cresterea ratelor dobanzii la care se imprumuta Dublinul. Mai mult, pana in prezent, BCE a cumparat 64 miliarde de titluri de stat.

Insa, daca Irlanda se va hotari intr-un final sa foloseasca banii de la FESF, ea nu va trebui sa se mai imprumute de pe piata si BCE nu va mai trebui sa cumpere obligatiuni irlandeze.

Situatia este insa destul de incerta, caci in timp ce Europa vrea sa ajute Irlanda, cea din urma vrea sa-si mentina independenta bugetara, sustinand ca nu are nevoie urgenta de fonduri europene.

Citeste si:
Irina Tănase, despre despărțirea de Liviu Dragnea: ”Nu avea cum să mă prindă cu fostul iubit”
Irina Tănase, despre despărțirea de Liviu Dragnea: ”Nu avea cum să mă prindă cu fostul iubit”
Legătura sentimentală dintre Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) traversează o perioadă de criză după ce fostul politician s-a simțit înșelat cu fostul iubit al...
Ministrul Muncii, atac la Cristian Ghinea: ”Este artizanul sărăciei pensionarilor din România”. Detalii despre majorările promise în 2022
Ministrul Muncii, atac la Cristian Ghinea: ”Este artizanul sărăciei pensionarilor din România”. Detalii despre majorările promise în 2022
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări duminică, 5 decembrie, că sunt bani pentru majorarea pensiilor și a alocațiilor în 2022. Precizarea a fost făcută după atacul...