Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Producatorii vor ca unele prevederi din Codul de Bune Practici sa fie lege

Vineri, 13 Iunie 2008, ora 19:05
831 citiri
Producatorii vor ca unele prevederi din Codul de Bune Practici sa fie lege

Producatorii din industria alimentara vor ca o parte din prevederile Codului de Bune Practici sa aiba caracter de lege, prin emiterea de catre Guvern a unei Hotarari in acest sens.

"I-am cerut consilierului premierului Tariceanu, prezent la intalnirea de vineri, sa ii transmita primului-ministru ca este momentul sa fie emisa o Hotarare de Guvern prin care anumite prevederi din Cod sa aiba caracter de lege. Vrem ca aceasta Hotarare de Guvern sa cuprinda definitia pretului de achizitie si sa interzica vanzarea sub acesta. Daca s-ar emite aceasta lege, ar fi o premiera in Europa", a declarat vineri presedintele Romaliamenta, Sorin Minea, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca reprezentantii producatorilor au cazut in principiu de acord cu cei ai retailerilor privind continutul Codului de Bune Practici, dar nu au stabilit inca definitia pretului de achizitie.

"La urmatoarea intalnire, din 24 iunie, speram sa stabilim definitia pretului de achizitie, astfel incat Codul sa fie semnat pe 30 iunie.

Pana acum am obtinut ca taxele percepute de retaileri, cum ar fi taxa de raft, sa nu mai fie obligatorii. In plus, fata de discutiile de pana acum am mai introdus o noutate, adica acordarea unui bonus pentru atingerea unui target de vanzari. Nu este un discount acordat la inceput ci o premiere in functie de vanzari", a mai spus Minea.

Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

In urma unei intalniri mediate de MADR, producatorii, procesatorii si retailerii au fost de acord cu infiintarea unui Cod de Bune Practici.

Astfel, Guvernul a decis, pe 26 martie, infiintarea unui grup de lucru pentru elaborarea unui cod de bune practici privind relatiile dintre furnizori si hipermarketuri. Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor, ai Ministerului Agriculturii si ai Ministerului IMM-urilor.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#guvern, #lege, #producatori, #retailer, #Cod de Bune Practici , #stiri economice