Productia de vin va creste cu 10% in 2009

Joi, 20 August 2009, ora 11:20
1122 citiri
Productia de vin va creste cu 10% in 2009

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale estimeaza pentru 2009 o productie de vinuri cu denumire de origine controlata de 480.000 hectolitri, cu 10% mai mult fata de anul trecut.

"Preconizam o crestere a productiei de vin datorita faptului ca in acest an avem conditii climatice favorabile culturii vitei de vie, care au condus la coacerea mai devreme a strugurilor si acumularea unei cantitati ridicate in zaharuri", a declarat directorul general din cadrul MAPDR, Daniel Botanoiu.

Romania a exportat in primele cinci luni ale anului curent o cantitate de 5.600 hectolitri de vin, cu 8% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, cand cantitatea exportata a fost de 6.100 hectolitri.

De asemenea, valoarea vinului exportat in primele cinci luni ale anului in curs a fost de 745.000 euro, cu circa 25% mai putin fata de valoarea totala din aceeasi perioada a anului trecut. Principalele tari in care s-a realizat exportul au fost Danemarca, Italia, Spania si China.

De asemenea, cantitatea de vin importata in primele cinci luni din 2009 a fost de 3.500 hectolitri, cu o valoare de 1,046 milioane euro, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au importat 10.900 hectolitri (1,928 milioane euro).

Principalele tari din care s-a realizat importul sunt Franta, Italia, Ungaria si Spania.

Potrivit MAPDR, scaderea exportului si a importului de vinuri este determinata de reducerea cererii de vinuri pe piata externa si interna, ca urmare a crizei economice.

Suprafata de vita-de-vie autorizata pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata s-a diminuat in anul 2008 cu 15% fata de anul precedent, din cauza inlocuirii vitei batrane cu vita tanara, prin programul de reconversie/restructurare.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#productie vin 2009, #productie vin Romania, #export vin 2009, #import vin 2009 , #stiri economice