Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

"Profetul crizelor", despre cea de a treia revolutie industriala

Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 20:57
14120 citiri
"Profetul crizelor", despre cea de a treia revolutie industriala
Foto: Business Insider

Noile tehnologii, care se dezvolta febril si par sa nu cunoasca nicio limita, lasa impresia ca pregatesc o a treia revolutie industriala a omenirii, dupa ce am scapat cu greu din primele doua - comenteaza economistul si profesorul Nouriel Roubini, intr-un articol publicat la acest inceput de an.

Managerii din domeniul inovatiilor si cercetatorii de tot felul, par convinsi ca, in sfarsit, suntem pe un trend pozitiv in ce priveste viitorul. Singurul nostru rol este sa observam pasii cu care avanseaza robotica si automatizarea, cum sporeste neintrerupt productivitatea si cum vin dupa ea - automat - profiturile companiilor, potrivit in Project Syndicate.

Suntem tentati sa nu ne intrebam in ce masura locurile de munca oferite noilor generatii se vor inmulti si ele pe masura avansului tehnologic asteptat. Parca ne-am intreba: la ce ne mai trebuie locuri de munca atunci cand progresul ne asigura totul?

Trei lacune

Judecand la rece, trebuie sa observam ca, totusi, progresul tehnologic apasa asupra societatii cu trei lacune grave:

1. Creste rapid capitalul si se ingroase conturile bancare favorizandu-i fireste in primul rand pe cei care dispun deja de resurse financiare.

2. Noile tehnologii sunt mari consumatoare de forta de munca, avantajandu-i asfel pe cei care au deja un nivel ridicat de calificare si privindu-i cu indiferenta pe cei mai putin pegatiti.

3. Tehnologiile performante sunt generatoare de somaj, reducand drastic locurile de munca existente. Exista riscul ca o a treia revolutie industriala sa se intoarca impotriva celor pe care vrea sa-i slujeasca, producand convulsii sociale, imposibil de stapanit.

Dezvoltarea rapida a software-urilor inteligente din ultimele decenii a fost fara indoiala cea mai importanta forta care a modulat noua revolutie industriala, impreuna cu noile tehnologii 3D.

Pe masura ce dezvoltarea continua, este de asteptat ca ea sa-si deschida portile tot mai larg pentru personalul cu inalta pregatire si sa se debaraseze de cel cu calificare clasica.

Spectaculoasa e-guvernare

Sa nu ne miram daca intr-un viitor apropiat o fabrica va fi deservita de 1.000 roboti specializati si un singur supraveghetor. Chiar si maturatul unui atelier l-ar face mai bine si mai ieftin un robot, decat o buna echipa de maturatori.

Se intrevede ca, in urmatorii zece ani, Foxconn va produce iPhone si alte electronice de larg consum, care vor lucra in China cu 1,2 milioane roboti, capabili sa dispobilize un personal numeros.

Noutatile tehnologice, capabile se faciliteze contactele interumane isi vor face fara indoiala datoria in domeniul educatiei, al sanatatii, al administratiei publice si al transporturilor.

Abia atunci se va putea pune problema la ce ne trebuie atatia profesori, formati pe specialitati, cand milioane de studenti vor folosi poate exclusiv cursurile online.

Dar cel mai spectaculos va fi momentul cand chiar guvernele vor observa ca singura posibilitate da a scapa de povara deficitelor si a datoriilor este castigarea productivitatii prin e-guvernare.

Masinile care generau someri

Va inchipuiti cate milioane de locuri de munca s-ar disponibiliza, daca operatorii ar incepe sa utlizeze cu incredere si fara reticente faimoasele automobile fara sofer, care astazi nu sunt decat experimente prezentate cu oarecare rezerve de Google!

Fireste, in folosirea inovarii tehnologice, unii se misca mai rapid, altii mai incet, iar altii considera ca nici macar nu e problema lor. Rezultatul se cunoaste in inegalitatea bogatiei, care intervine de la sine.

Nu este pentru prima oara, cand societatea se confrunta cu asa ceva. Sa ne aducem aminte de prima revolutie industriala, dar si de a doua. Primele masini de tesut au fost primite de muncitori cu dusmanie. Ele le luau painea de la gura, ii lasau someri, beneficiile revenindu-le indeosebi patronilor. Inconstientii le-au distrus cu topoarele si cu focul.

Cine uita istoria, merita s-o repete

Conducatorii de astazi au in mana lor parghii economice si politice, cu care pot sa printampine raul, care nu mai e o noutate.

Am depasit faza primei revolutii industriale, chiar si a celei de a doua. Faza la care am ajuns nu ne permite sa scapam din vedere ce ne aduce bun sau periculos inovatia tehnologica a celei de a treia revolutii industriale.

Lucru bun este cresterea productivitatii, usurarea muncii, emanciparea tarilor emergente sau subdezvoltate, formarea specialistilor de inalta clasa.

Periculoasa este repartizarea inechitabila a veniturilor, polarizarea bogatiei si orice convulsie sociala pe care acestea le genereaza.

Raul se poate evita, invatand din experienta trecutului. Din pacate, sunt destui cei care calca aproape inconstienti pe urmele predecesorilor, parca nici n-ar cunoaste experienta acestora.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Profetul Crizelor, #poductivitate roboti, #somaj roboti, #revolutie indusriala , #stiri economice