Grupul MOL a înregistrat un profit uriaș comparativ cu anul trecut. Care sunt rezultatele declarate de companie

Vineri, 06 August 2021, ora 15:59
2928 citiri
Grupul MOL a înregistrat un profit uriaș comparativ cu anul trecut. Care sunt rezultatele declarate de companie

Grupul ungar MOL a înregistrat un rezultat operaţional (CCS EBITDA) de 893 de milioane de dolari, în trimestrul al doilea, cu 153% mai mare decât anul trecut.

"În primele şase luni, Grupul MOL a atins un rezultat EBITDA de 1,559 miliarde dolari, în timp ce rezultatul operaţional CCS EBITDA în trimestrul 2 a crescut cu 153% faţă de anul precedent, atingând o valoare record de 893 milioane dolari, determinată de situaţia macro mai solidă pe piaţa petrolului, marje record în petrochimie şi relaxarea restricţiilor impuse în perioada pandemiei COVID-19, cu un efect pozitiv ulterior asupra volumelor de vânzări”, potrivit unui anunţ al grupul.

Un rezultat EBITDA solid în T2 permite Grupului MOL să îmbunătăţească perspectiva pentru anul 2021 la „aproximativ 3 miliarde dolari” de la „aproximativ 2,3 miliarde dolari”, fiind cel mai performant trimestru din istoria Grupului MOL.

"Modelul nostru de afaceri rezilient şi integrat nu doar că a reuşit să facă faţă cu succes provocărilor generate de COVID-19, dar a şi valorificat oportunităţile de pe piaţa materiilor prime”, spune Chairman-CEO, Zsolt Hernádi.

Pe Segmentul Downstream, rezultatul operaţional CCS EBITDA în trimestrul 2 a crescut cu 305% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 447 milioane dolari, stimulat de o performanţă foarte solidă în petrochimie, în timp ce marjele de rafinare şi-au revenit treptat de la nivelurile scăzute atinse în trimestrul 2 din 2020.

În semestrul 1 din 2021, segmentul Downstream a generat rezultate cu 73% mai bune decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul solid al segmentului Downstream a fost determinat în principal de o performanţă în petrochimie, marja integrată în petrochimie atingând o valoare record de 1.035,8 euro/t în luna aprilie.

Downstream a devenit segmentul care a contribuit cel mai mult la performanţa Grupului în trimestrul 2, prin generarea unui flux de numerar liber de 307 milioane dolari. În privinţa investiţiilor aflate în derulare, proiectul de polioli era finalizat în proporţie de peste 84% la sfârşitul trimestrul 2.

În Segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a ajuns la 336 milioane dolari în trimestrul 2, o valoare de exact trei ori mai mare decât acum un an, iar rezultatul semestrului 1 s-a situat la 645 milioane dolari, adică echivalentul unei creşteri de 117% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, determinată de preţuri tot mai mari la petrol şi gaze.

Volumul producţiei de petrol şi gaze a scăzut uşor cu 5% faţă de trimestrul 1 2021, la 111.200 de barili echivalent petrol, datorită menţinerii valorilor înregistrate în Marea Britanie, a scăderilor pe piaţa din UK şi ECE şi reducerii drepturilor de producţie netă în ACG, afectată de preţurile mai mari la petrol.

Upstream rămâne unul dintre segmentele care contribuie cel mai mult la generarea de numerar în cadrul grupului, cu un flux de numerar liber simplificat în creştere faţă de anul precedent, precum şi faţă de trimestrul precedent, la 230 milioane dolari în trimestrul 2.

Segmentul Consumer Services a atins o cifră record pentru rezultatul EBITDA în trimestrul 2 2021, adică o creştere de 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 164 milioane dolari. Performanţa excelentă a generat un flux de numerar liber solid, în valoare de 230 milioane dolari în prima jumătate a anului, cu 50% mai mult decât acum un an. Relaxarea restricţiilor şi a stărilor de alertă din pandemie în principalele ţări ECE în care este prezent MOL a avut un efect pozitiv asupra volumelor de vânzări şi a marjei non-fuel.

În trimestrul 2 2021, MOL împreună cu sucursala sa INA au convenit să achiziţioneze OMV Slovenia, inclusiv 120 de staţii de servicii şi operaţiunile wholesale. Numărul staţiilor Fresh Corner a crescut la 1.008 în trimeestrul 2 de la 984 în trimestrul 1 2021.

Pe Segmentul Gas Midstream, în trimestrul 2 EBITDA a scăzut cu 48%, ajungând la 23 milioane dolari în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii veniturilor din tranzit şi a veniturilor reglementate ca o consecinţă a reducerii substanţiale a cererii pentru capacitate transfrontalieră şi servicii de transport.

Citeste si:
Bonusuri în valoare totală de 80 de milioane de dolari pentru angajații unei companii profitabile. Managerii nu vor primi nimic
Bonusuri în valoare totală de 80 de milioane de dolari pentru angajații unei companii profitabile. Managerii nu vor primi nimic
Maersk, cea mai mare companie de transport maritim din lume, a anunțat că le va oferi angajaților prime de 1.000 de dolari, după ce a înregistrat cel mai profitabil trimestru din istorie....
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...