Programul Rabla, salvarea industriei auto?

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 12:39
1953 citiri
Programul Rabla, salvarea industriei auto?
Foto: msnukcars

Programele de inlocuire a masinilor vechi cu unele noi, cu ajutorul unei sume oferite de stat, ar putea fi imboldul de care are nevoie industria automobilelor pentru a iesi din criza.

Numit "Rabla" in Romania, programul ar putea genera o dublare a volumelor de vanzari, comparativ cu primul trimestru al anului, potrivit specialistilor. Consumatorii beneficiaza de o prima de casare de 3.800 de lei, daca renunta la masina veche si achizitioneaza una noua.

Printre cele mai ieftine masini disponibile, in Romania, prin programul "Rabla", se numara Chevrolet Spark, la 5.832 de euro, Fiat Panda, la 6.384 de euro, Opel Corsa, la 7.990 de euro sau Renault Clio Symbol, la pretul de 8.000 de euro.

Mai multe tari europene au apelat la aceasta metoda de resuscitare a vanzarilor din domeniul auto.

Germania a avut cel mai mare succes in acest sens, piata crescand cu 39,9 procente in ultima luna, in urma oferirii unei prime de casare de 2.500 de euro pentru masinile mai vechi de noua ani.

Recent, Germania a triplat fondurile acordate reinnoirii parcului auto national, de la 1,5 miliarde de euro, la cinci miliarde de euro, peste doua milioane de persoane urmand a beneficia de aceste prime.

Actiuni similare in Franta au dus la majorarea inregistrarilor de masini noi cu 8%, in timp ce, in Italia, cresterea a fost de doar 0,2 procente.

Dupa ce s-au raportat scaderi ale vanzarilor cu 29,7% in primul trimestru, si cu 30,5% in ultima luna, guvernul Marii Britanii a anuntat, prin intermediul prim-ministrului Gordon Brown, un plan asemanator programului "Rabla".

Englezii ar urma sa primeasca prime de casare in valoare de 2.000 de lire sterline, insa unii oficiali britanici sunt de parere ca ar trebui sa puna si producatorii un bonus de 1.000 de lire sterline.

Pe langa cei care vor sa-si cumpere o masina noua, au de castigat si companiile producatoare. Astfel, Fiat a raportat o scadere a vanzarilor de numai 8,6 procente in primul trimestru, comparativ cu media industriei de 17,2%. De asemenea, Volkswagen a anuntat o crestere de 11 procente a vanzarilor.

In intreaga Europa, vanzarile au scazut cu doar 9%, cel mai mic declin din ultimele sase luni. In luna ianuarie, europenii au cumparat cu 27% mai putine masini, iar in februarie cu 18%.

Exista si voci impotriva unor astfel de programe. Unii analisti sustin ca programele de tip "Rabla" umfla artificial piata, iar cand vor expira, va exista o noua prabusire.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...