Programul Rabla si Marea Debarasare, punctele forte ale mandatului lui Korodi

Marti, 23 Decembrie 2008, ora 15:42
1122 citiri
Programul Rabla si Marea Debarasare, punctele forte ale mandatului lui Korodi

In timpul mandatului fostului ministru al mediului, Attila Korodi, au fost scoase din circulatie peste 76.000 masini vechi, au fost deschise 117 statii de monitorizare a calitatii aerului si au fost colectate circa 3.000 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice.

"Prin programul Rabla am retras din circulatie peste 76.000 masini vechi, cu grad mare de poluare si am creat premisele ca anul viitor sa fie scoase din uz circa 60.000 de masini.

Am realizat reteaua nationala de monitorizare a calitatii aerului si am schimbat legislatia in vederea mentinerii si cresterii spatiilor verzi, iar prin campania Marea Debarasare am reusit nu doar colectarea deseurilor, ci si implicarea cetatenilor", a declarat Attila Korodi, in bilantul prezentat la finalul mandatului ca ministru al Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Totodata, pana la 31 decembrie 2010, primariile sunt obligate sa mareasca suprafata de spatiu verde la cel putin 20 mp/locuitor, iar pana la 31 decembrie 2013, la minimum 26 mp/locuitor.

In timpul mandatului lui Korodi a fost inceput si programul Casa Verde, care ar trebui sa fie aplicat efectiv din ianuarie 2009, peste 150 milioane euro urmand sa fie folositi pentru retehnologizarea locuintelor si birourilor, prin folosirea de energii regenerabile (solare sau eoliene).

"De asemenea, am spus NU deseurilor care ar fi putut veni din Italia si Bulgaria, deoarece pana la momentul crearii unei infrastructuri adecvate de depozitare a acestora, Romania nu-si poate permite sa gazduiasca deseuri", a mai spus Korodi.

La capitolul "subiecte delicate", Korodi a mentionat canalul Bistroe, interzicerea folosirii cianurilor in operatiunile de minerit si introducerea taxei auto de poluare. In privinta ultimei, fostul ministru al Mediului a precizat ca nu a fost de acord cu triplarea taxei auto.

"Dupa cum stiti nu am fost de acord ca valoarea taxei auto sa ajunga de trei ori mai mare ca valoarea bunului achizitionat. Sper ca viitorul ministru sa gaseasca o masura suportabila pentru cetateni", a mai spus acesta.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#programul Rabla, #marea debarasare, #punctele forte Korodi, #triplare taxa auto, #calitate aer , #stiri economice