Proiectul Nabucco, de la acord la realizare

Marti, 14 Iulie 2009, ora 00:22
2240 citiri
Proiectul Nabucco, de la acord la realizare
Foto: Nabucco

Pe hartie, proiectul Nabucco, ce prevede transportul de gaze naturale intre Turcia si Austria, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, pare un vis, aproape de a deveni realitate, de a scapa de dependenta de gazul provenit din Rusia. Dar este, cu adevarat, un proiect fiabil?

Gazoducutul de aproximativ 3.300 de kilometri va aduce gaze naturale din regiunea Marii Caspice, Orientul Mijlociu si Egipt, pe pietele europene, in conditiile in care se estimeaza o crestere semnificativa a cererii, in urmatorii 20 de ani, iar productia locala este in scadere.

Odata finalizat, gazoductul ar trebui sa transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, incepand cu anul 2014.

Potrivit unui comunicat al Nabucco Gas Pipeline International, remis Ziare.com, principalele obiective ale proiectului sunt deschiderea unui nou coridor de alimentare pentru Europa, cresterea rolului de tranzit al tarilor participante, contributia la securitatea aprovizionarii pentru toate tarile partenere si consolidarea rolului sistemului de gazoducte.

Desi Germania nu este una dintre tarile tranzitate de gazoduct, compania RWE este unul dintre actionari, alaturi de OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia), fiecare detinand o cota egala de 16,67 de procente.

Costurile sunt pe masura marimii proiectului: 7,9 miliarde de euro. Aproximativ 30 de procente din investitie vor fi suportati din partenerii din consortiu din capital propriu, iar 70% vor fi furnizati de creditori. Pentru inceput, finantarea va fi asigurata de Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, printre altele, urmand, apoi, ca banii sa fie furnizati de institutii financiare comerciale.

Acord semnat fara furnizori

Acordul interguvernamental privind realizarea proiectului Nabucco a fost semnat la Ankara, joi, 13 iulie, atat de prim ministrii tarilor implicate, cat si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Finalizarea Acordului Interguvernamental reprezinta un pas important in realizarea proiectului. Gazoductul are acum un cadrul legal stabil si poate garanta realizarea tranzitului de gaze naturale in conditii egale si transparente pentru toti clientii", a declarat Reinhard Mitschek, directorul general al Nabucco Pipeline International.

Werner Auli, presedintele Comitetului Executiv al Nabucco, a continuat pe aceeasi idee. "Acordul Interguvernamental stabileste cadrul politic si legal pentru proiect. Acesta constituie o expresie puternica a angajamentului politic al tuturor tarilor de tranzit, oferind companiei de proiect increderea necesara pentru a duce mai departe proiectul si pentru a opera cu succes gazoductul", a spus el.

Prin acest acord s-a stabilit cadrul legal pentru urmatorii 50 de ani si faptul ca o jumatate din capacitatea gazoductului va fi rezervat pentru actionari, iar cealalta jumatate transportatorilor. De asemenea, el a definit tarifarea stadard, aceste conditii urmand a fi aplicate timp de 25 de ani de la intrarea in folosita, garantand un acces egal pentru toti participantii de pe piata.

Cu toate acestea, proiectul nu beneficiaza, inca, de participarea nici unui furnizor de gaze naturale.

Consortiul a mentionat drept posibili furnizori tari precum Egipt, Azerbaijan si, posibil, Turkmenistan si Rusia. Or, prin realizarea acestui proiect, se incerca tocmai stoparea dependentei de Rusia, mai ales avand in vedere intreruperea furnizarii de gaze de la inceputul anului, in mijlocul iernii.

Ministrul Industriei si Petrolului al Azerbaijanului Natik Aliyev, a declarat ca tara sa este interesata de Nabucco si ca intentioneaza sa-si diversifice rutele de transport ale gazului.

De asemenea, ministrul de resort al Egiptului, Sameh Fahmy, a spus ca exista un proiect pentru un gazoduct arab, care ar putea fi o sursa pontentiala pentru Nabucco.

Nuri al-Maliki, prim ministrul Irakului, un alt furnizor vizat, a declarat ca Europa ar putea primi 15 miliarde de metri cubi de gaz irakian via Turcia, dar nu este clar daca s-a referit la Nabucco.

De altfel, duminica, purtatorul de cuvant al guvernului irakian, Ali al-Dabbagh, a spus ca Irakul nu are surplus de gaz pe care sa-l vanda prin intermediul Nabucco, un proiect sustinut de Statele Unite.

Analistii internationali sunt de parere ca strategia Rusiei, de a semna intai acorduri cu tarile furnizoare, reprezinta un avantaj in promovarea gazoductului sustinut de Moscova, South Stream, rivalul Nabucco.

Scurt istoric al proiectului Nabucco

Octombrie 2002: Incheierea acordului de cooperare in vederea realizarii studiului de fezabilitate pentru construirea gazoductului Nabucco, semnat de Botas, Bulgargaz, MOL, Transgaz si OMV.

2005: Infiintarea companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

2005: Finalizarea studiului de fezabilitate. Rezultatele pozitive au convins actionarii sa mearga mai departe cu proiectul.

2007: Numirea companiei britanice Penspen pentru a prelua rolul de inginer din partea proprietarului si managementul proiectului.

Februarie 2008: RWE se alatura consortiului Nabucco, in calitate de al saselea partener.

Iulie 2008: Finlizarea studiului de piata in vederea pregatirii pentru rezervarea de capacitati (marketingul pentru capacitatea conductei), care a confirmat existenta unei cereri puternice.

Aprilie 2009: Delegarea planificarii tehnice catre companii locale de inginerie din cele cinci tari Nabucco - Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia.

Iulie 2009: Semnarea Acordului Interguvernamental la Ankara. Acordul Interguvernamental asigura un cadru legal stabil pentru tranzitul gazelor naturale.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#semnare acord Nabucco, #proiectul Nabucco Pipeline, #dezvoltare gazoduct Nabucco, #transport gaz Europa , #stiri economice