Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Raport INS: Produsul Intern Brut a crescut in primul trimestru cu 2,7%, pe seria ajustata sezonier

Marti, 07 Iulie 2020, ora 11:13
1957 citiri
Raport INS: Produsul Intern Brut a crescut in primul trimestru cu 2,7%, pe seria ajustata sezonier
Foto: Pixabay.com

Produsul Intern Brut a inregistrat in primul trimestru al anului o crestere cu 2,4% pe seria bruta si cu 2,7% pe seria ajustata sezonier, la 215,965 miliarde lei si respectiv la 272,07 miliarde lei, potrivit datelor provizorii (2) publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

"Fata de acelasi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 2,4% pe seria bruta si cu 2,7% pe seria ajustata sezonier; Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul I 2020, fata de varianta provizorie (1) publicata in comunicatul de presa nr. 146 din 9 iunie 2020", arata INS.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 272,07 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,3% fata de trimestrul IV 2019 si cu 2,7% fata de trimestrul I 2019.

Pe serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 215,965 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 2,4% fata de trimestrul I 2019.

"Estimarile 'semnal' precum si cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cat mai putin posibil, calitatea indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile", arata datele INS.

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB si a valorii adaugate brute a ramas neschimbata, ca de altfel si volumul si contributia impozitelor nete pe produs.Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate nu a inregistrat, in general, modificari importante, cu exceptia: Comertului cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, cu o reducerea volumului de activitate de 0,5 puncte procentuale; Activitatilor de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu o crestere a volumului de activitate de 0,9 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intrecele doua estimari, au inregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la +0,2% la +1%, ca urmare a cresterii volumului lor de activitate de la 100,9% la 105%; formarea bruta de capital fix, de la +0,9% la +2%, ca urmare a modificarii volumului sau de activitate de la 105,9% la 113,1%; exportul net, de la -3,2% la -2,2%.

Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul I 2019 fata de varianta provizorie (1) publicata in comunicatul de presa nr. 146 din 9 iunie 2020 fiind nesemnificativa.

Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile.

Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#PIB, #crestere PIB, #INS , #stiri economice