Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Statul roman isi bate joc de tine daca esti bun-platnic. Cum continua strategia de pasuire a datornicilor mari sau mici

Autor: Paul Barbu - Redactor
Sambata, 09 Ianuarie 2021, ora 00:01
9153 citiri
Statul roman isi bate joc de tine daca esti bun-platnic. Cum continua strategia de pasuire a datornicilor mari sau mici
Foto: Pixabay.com

In ultimul an, statul s-a obisnuit sa favorizeze rau-platnicii atat catre banci cat si catre buget, in detrimentul celor care s-au dovedit a fi cetateni de buna credinta si care au incercat sa supravietuiasca pandemiei.

Dupa ce anul trecut statul roman a decis ca toti cei care au rate le pot amana pana la noua luni, in 2021 a prelungit masura, dar i-a adus cateva adaugiri, pentru a mai tempera entuziasmul romanilor de a nu-si plati ratele.

Iar acum, a venit cu o noua amnistie fiscala pentru romanii care au datorii la stat. In principiu, acestia sunt pasuiti de dobanzi si penalitati, daca isi platesc principalul datoriei.

Astfel ca, potrivit OUG 226/2020, romanii care aveau datorii la buget in 31 martie 2020, pot cere anularea dobanzilor si a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale pana la 31 martie 2021.

Legea spune ca aceia care vor sa beneficieze de amnistierea fiscala prevazuta de OUG nr. 69/2020 trebuie sa achite integral obligatiile fiscale principale restante la data de 31 martie 2020 pana la data depunerii cererii pentru anulare, sa achite integral obligatiile fiscale principale si accesorii restante exceptate de la amnistia fiscala si sa depuna toate declaratiile fiscale obligatorii completate corect si conform cu realitatea.

"Aceste masuri ar trebui aplicate caz cu caz in baza unei grile foarte bine stabilite, astfel incat sa evitam amanarea unor plati si a unor rate doar din prisma potentialului oferit de autoritati. Chiar si BNR in ultimul raport privind situatia creditelor bancare remarca faptul ca aceasta fereastra de oporturnitate a fost folosita de catre cei care au credite, pur si simplu, fara a avea dificultatile financiare care sa necesite aceste demers. Deci trebuie privite cu mare atentie toate masurile de ordin fiscal si financiar", ne-a declarat Adrian Negrescu, consultant in economie.

Potrivit lui, facilitatile oferite persoanelor fizice trebuie reglementate in asa fel incat sa fie evitate programele de ajutorare sa fie folosite abuziv si care, pe de alta partea, limiteaza ajutorarea segmentelor de companii si de persoane care au cu adevarat nevoie de ajutor.

"In momentul in care tu ca stat te concentrezi sa ajuti pe toata lumea, privezi de anumite fonduri pe cei care au cu adevarat nevoie de masurile pe care tu ar trebui sa le impui", a declarat Negrescu.

Ce sunt "ambasadele" turistice ale Romaniei care urmeaza sa fie infiintate in diverse colturi ale lumii. Sunt in plan 20 de birouri

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#masuri fiscale, #ajutor financiar, #amnistie fiscala , #stiri economice