Recesiunea din Marea Britanie arunca rata somajului in aer

Marti, 06 Ianuarie 2009, ora 07:08
1576 citiri
Recesiunea din Marea Britanie arunca rata somajului in aer

Unul din zece muncitori va fi in somaj pana la sfarsitul lui 2009 in Marea Britanie din cauza celei mai grave recesiuni de la terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, au avertizat luni oamenii de afaceri.

Potrivit Camerei de Comert a Marii Britanii previziunile anului in curs sunt destul de sumbre. In urmatorii doi autoritatile se asteapta la o rata de somaj de peste 10%, insemnand circa 3,1 milioane de cetateni fara loc de munca, scrie Thisismoney.com.

Romanii care intentioneaza sa munceasca in Marea Britanie s-ar putea sa intampine dificultati deoarece inafara de criza financiara, piata muncii le impune restrictii pentru inca trei ani.

Pana in prezent majoritatea muncitorilor romani din Regat sunt in Irlanda de nord (12%) si Scotia (15%). O mare parte dintre acestia sunt angajati ca necalificati in industria de procesare a alimentelor. In septembrie anul trecut autoritatile romane au eliberat autorizatii de munca pentru zona Londrei in domeniul sanitar, cel al serviciilor medicale, al managementului si administrarii afacerilor.

Problemele Marii Britanii, provocate de criza economica ce s-a extins la nivelul intregii lumi, ar putea determina Regatul sa adopte moneda europeana in conditiile in care lira sterlina se devalorizeaza de la o zi la alta.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, declara anul trecut la inceputul lunii decembrie ca "actuala criza subliniaza importanta euro, dupa cum a fost si in cazul Regatului Unit. Nu spun ca acest lucru se va intampla maine si stiu ca cei mai multi englezi se opun ideii. Dar aceasta ia amploare, iar cei ce pot lua o decizie in acest sens au luat in considerare aceasta posibilitate".

Cu importuri scazute, deficite comerciale sub asteptari (-91,7 miliarde euro), Marea Britanie contribuie la deficitul comercial de 17,1 miliarde de euro, inregistrat de Uniunea Europeana.

Acest lucru ar putea avea influente si asupra tarii noastre in conditiile in care o mare parte din exporturile Romaniei se indreapta catre Uniunea Europeana. Fara exporturi companiile vor produce in cantitati mai mici si vor avea nevoie angajati mai putini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#recesiune marea britanie, #criza financiara globala, #somaj anglia, #londra angajati romani, #piata muncii marea , #stiri economice