Record: Pretul petrolului a depasit 130 de dolari pe baril

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 13:23
1497 citiri
Record: Pretul petrolului a depasit 130 de dolari pe baril

Pretul petrolului a depasit pentru prima data in istorie 130 de dolari pe baril, la New York. Potrivit analistilor, piata este influentata de nivelul considerat scazut al rezervelor de titei, raportat la cererea in crestere, mai ales din partea tarilor emergente.

Astfel, acestia spun ca refuzul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol de a majora plafonul productiei sale de titei, ii determina pe investitori sa cumpere masiv petrol, din cauza temerilor ca se va diminua oferta de titei de pe piata, anunta The Money Channel.

Cotatia petrolului Brent, de referinta pe bursa de la Londra, atinsese miercuri, la ora 7:30 GMT, un nou maxim istoric, de 128,47 dolari pe baril.

Pretul petrolului, care a inregistrat de la inceputul acestui an o serie de valori record, a depasit pentru prima data pragul psihologic de 100 de dolari pe baril la inceputul lunii ianuarie si a continuat trendul ascendent alimentat de declaratiile Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), de factori care au alimentat temerile legate de siguranta ofertei si de epuizarea rapida a rezervelor mondiale.

Dolarul a atins miercuri minimul din ultima luna fata de mai multe valute, pe fondul asteptarilor privind majorarea ratei de politica monetara din zona euro de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Pretul petrolului s-a dublat in ultimul an si a crescut de sase ori din anul 2002, iar trendul ascendent nu se va opri in curand, potrivit analistilor, care estimeaza ca acesta va depasi 200 de dolari pe baril intr-o perioada cuprinsa intre sase luni si doi ani.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost în...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#petrol, #record, #pret, #130 de dolari , #stiri economice