Registrul Comertului trece in subordinea Camerei de Comert

Marti, 23 Iunie 2009, ora 23:29
1661 citiri
Registrul Comertului trece in subordinea Camerei de Comert

Camera Deputatilor a dat vot asupra propunerii legislative privind trecerea Oficiului National al Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerei de Comert.

S-au inregistrat 157 de voturi "pentru", 71 "impotriva" si o abtinere, nefiind intrunit numarul necesar pentru adoptarea acesteia, deoarece este lege organica. Votul va fi reluat in sesiunea din toamna.

"Potrivit cutumei stabilite in Camera Deputatilor, in cazul in care o lege organica nu intruneste numarul de voturi necesar pentru a fi adoptata, votul va fi reluat in sesiunea urmatoare", a precizat presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda.

Deputatii au dezbatut, lunea trecuta pe articole, propunerea legislativa privind trecerea Oficiului National al Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerei de Comert, deputatii PSD-PC, PNL si UDMR exprimandu-se in favoarea legii, democrat-liberalii anuntand ca voteaza liber.

Deputatii au reusit, la 15 iunie, sa dezbata si sa adopte pe articole propunerea legislativa pentru modificarea Legii privind registrul comertului, initiata de 13 deputati si senatori provenind din PSD, PNL, PRM, UDMR, PC si grupul minoritatilor nationale, si respinsa in Senat pe 7 octombrie 2008. Proiectul fusese retrimis cu o saptamana in urma la Comisia juridica si a intrat pe ordinea de zi a plenului in regim de urgenta.

Democrat-liberalii au exprimat, in cadrul dezbaterilor, pozitii nefavorabile adoptarii proiectului legislativ, liderul grupului, Mircea Toader, precizand ca deputatilor nu li s-a impus o directie din partea PD-L, astfel ca vor vota "cum cred de cuviinta".

Reprezentantul Ministerului Justitiei a pledat pentru pastrarea statutului actual al Registrului Comertului, aratand ca proiectul legislativ in discutie nu ofera nicio garantie pentru functionarea eficienta a institutiei.

Deputatii juristi au dat, in urma cu doua spatamani, raport favorabil propunerii legislative privind trecerea Oficiului National al Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert, in favoarea proiectului au votat PSD-PC, PNL si UDMR, iar PDL "impotriva".

Comisia juridica a Camerei a adoptat, cu 11 voturi favorabile, opt "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 26/1990 privind Registrul Comertului si a Legii camerelor de comert din Romania nr 335/2007, adaugand o serie de amendamente.

PD-L a fost singurul partid care s-a opus proiectului. Deputatul PD-L Daniel Buda a explicat ca reprezentantii democrat-liberali s-au opus acestei schimbari, considerand ca, in prezent, sistemul este extrem de eficient, neexistand motive de a muta ONRC din subordinea Ministerului Justitiei.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#registrul comertului, #Camera de Comert, #Minsiterul Justitiei, #vot deputati , #stiri economice