Renasterea imperiului chinez

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 12:02
3001 citiri
Renasterea imperiului chinez

Intalnirea G-20 din aceasta saptamana se va transforma in G-2, Statele Unite ale Americii si China, sunt de parere analistii.

Cele doua tari sunt cele mai puternice de la intalnire, iar intreaga lume se uita inspre SUA pentru a ne salva din recesiune, nu doar pentru ca reprezinta cea mai puternica economie, dar si pentru ca "implozia" Wall Street-ului a atras izbucnirea crizei mondiale, scrie Forbes.

Pe de alta parte, China se face din ce in ce mai mult auzita. Partidul Comunist vede in aceasta criza o oportunitate rara de a "certa" SUA in privinta capitalismului, cred analistii.

In luna martie, premierul chinez, Wen Jiabao, a spus ca este "ingrijorat" cu privire la titlurile de stat detinute de China in Statele Unite si a cerut guvernului american "sa garanteze siguranta activelor chineze".

Se estimeaza ca mai mult de jumatate din rezerva in valuta a Chinei, in valoare totala de 2 trilioane de dolari, este in titluri de stat americane. Daca banca centrala americana va continua sa tipareasca bani pentru a finanta masivele programe de sprijin, se va ajunge la inflatie, iar valoarea titlurilor de stat va scadea.

China a inceput si schimburi de valuta cu alte state, ceea ce ii permite efectuarea actiunilor de comert direct intre moneda sa si cea a statului cu care face schimbul, spre deosebire de stabilirea unor facturi de import/export in dolari.

Saptamana trecuta, China a anuntat un schimb de valuta in valoare de 10,2 miliarde de dolari cu Argentina, care ii permite sa plaseze comenzi pentru bunuri produse chinezesti in yuan, moneda Chinei. Tara are astfel de intelegeri si cu Indonezia, Hong Kong, Coreea de Sud, Malaiezia si Belarus.

Cu cat sunt facute mai multe tranzactii de acest fel, cu atat creste valoarea exporturilor din China.

Nu in ultimul rand, China si-a exprimat destul de des, in ultimul timp, dorinta de a avea drepturi mai mari in cadrul Fondului Monetar International si de a se schimba moneda pentru rezerve cu cea folosita de fond pentru acordarea imprumuturilor.

Majoritatea economistilor sunt de parere ca aceasta propunere este doar un "balon de incercare" lansat de China si nu poate fi realizata prea curand. Insa doar faptul ca guvernul chinez a reusit sa porneasca o astfel de dezbatere la nivel mondial este o dovada clara ca SUA pierde teren in dominatia mondiala.

China este frustrata si de faptul ca abilitatea sa de a scoate din saracie 1,3 miliarde de oameni este amenintata de greseli facute in mijlocul lumii capitaliste, spun analistii, explicand reactiile tarii asiatice.

Recent, China a castigat si mai multa credibilitate in cadrul economiei globale, dupa ce Beijingul a anuntat un plan de sprijin de 585 de miliarde de dolari. De asemenea, China va contribui cu mai multi bani la FMI, dar in schimbul drepturilor de vot mai mari in cadrul organizatiei.

Desi summit-ul G-20 de aceasta saptamana ar putea simboliza o noua ordine mondiala, in realitate, spun analistii, este o rearanjare a puterii intre doua tari cu doua ideologii extrem de diferite, SUA si China.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate. În ceea ce...