Rezervele valutare urca la un nou varf istoric

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 17:07
1644 citiri
Rezervele valutare urca la un nou varf istoric

Rezervele valutare au atins in octombrie un nou varf istoric, de 28,402 miliarde euro, in crestere usoara, cu 63 milioane euro (0,22%) fata de finalul lui septembrie, pe fondul modificarii rezervelor minime in valuta, dar si al alimentarii conturilor MFP si al CE.

Rezervele valutare au atins in octombrie un nou varf istoric pentru a patra luna consecutiv, dupa ce in septembrie rezervele valutare ajunsesera la 28,339 miliarde euro dupa intrarea transei a doua din imprumutul de la FMI si a cresterii cotei aferente Romaniei prin alocarea generala de DST a Fondului Monetar International (FMI).

In august, rezervele valutare au crescut pe fondul intrarii primei etape a alocarii generale de DST a FMI, in valoare de 1,19 miliarde dolari, dar si a emisiunii de obligatiuni in valuta pe piata interna.

In iulie, rezervele valutare crescusera datorita intrarii primei transe a imprumutului de la Comisia Europeana (CE), de 1,5 miliarde euro, si a imprumutului de tip club loan al Finantelor de la bancile comerciale, de peste 1 miliarde de euro, reprezentand nivelul maxim de pana atunci, dupa varful atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro.

In octombrie 2009, intrarile au insumat 1,278 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (MFP), alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul publicat luni de BNR.

Totodata, iesirile din octombrie au fost de 1,215 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele", mai arata comunicatul bancii centrale.

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut in octombrie cu 0,43%, respectiv 132 milioane euro, pana la 30,747 miliarde euro, de la 30,615 miliarde euro la finalul lui septembrie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut usor, la 2,345 miliarde euro, de la 2,276 miliarde euro in luna precedenta.

Platile scadente in luna noiembrie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 113 milioane euro, fata de 87 milioane euro in octombrie.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#rezerva valutara BNR, #rezerva valutara Romania, #rezerve internationale Romania, #rezerva aur Romania , #stiri economice