Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Romania, a treia crestere a productiei industriale din UE

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 13:43
989 citiri
Romania, a treia crestere a productiei industriale din UE

Romania a inregistrat, in martie, comparativ cu aceeasi luna din 2007, a treia crestere anuala a productiei industriale dintre statele membre UE, de 5,7%. Romania se situeaza dupa Irlanda, care are o crestere de 6,9% si Olanda, unde productia industriala a inregistrat un avans de 6,6%, informeaza Eurostat.

Evolutia lunara a productiei industriale in Romani, a fost de 0,7%, in conditiile in care productia a marcat un trend descendent in 15 state UE. Cele mai mari cresteri lunare s-au observat in Irlanda, cu o evolutie record, de 9,1%, si Olanda, unde productia a inregistrat un avans de 2,1%. Intre Romania si cele doua state s-ar afla Luxemburg, care, potrivit propriilor estimari, a avut o crestere lunara a productiei industriale de 1,6%., informeaza NewsIn.

Cele mai ample scaderi lunare ale productiei industriale s-au inregistrat in Danemarca, -6,1%, Estonia, -5,3%, Slovacia, -4,9% si Lituania, -4,7%. Raportat la martie 2007, productia a scazut cel mai mult in Portugalia, - 6,2% si Grecia, -5,4%.

Comparativ cu februarie, in luna martie, productia industriala ajustata sezonier a scazut cu 0,2% in zona euro si cu 0,1% in UE. Comparativ cu martie 2007, productia industriala a urcat cu 2% in zona euro si cu 1,8% in UE. Productia de energie electrica si termica, gaze si apa a crescut cu 2,7% in zona euro si cu 1,6% in UE. Productia bunurilor intermediare a scazut cu 0,2% in ambele zone. Industria bunurilor de uz curent a coborat cu 0,5% in zona euro si cu 0,6% in UE. Productia bunurilor de capital a scazut cu 1,1%, respectiv cu 0,8%. Industria bunurilor de folosinta indelungata a marcat o scadere lunara a productiei de 1,5% in zona euro si de 1,6% in UE.

Productia industriala romaneasca a crescut, in martie, cu 6,7% fata de februarie si cu 2,9% fata de martie 2007, iar in primul trimestru al anului, fata de perioada similara din 2007, productia a avansat cu 5,4%, fiind sustinuta de cresteri la energia electrica si termica, gaze si apa.

Productia industriala realizata in martie 2008, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 6,7%, datorata cresterii din industria extractiva, de 16,6%, si celei din industria prelucratoare, de 6,6%. Energia electrica si termica, gaze si apa a scazut, insa, cu 2,9%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#Eurostat, #productie industriala, #crestere, #Romania, #Irlanda, #Olanda , #stiri economice