Ziare.com

Romania, al saselea deficit comercial ca marime din UE

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 14:07

   

Romania, al saselea deficit comercial ca marime din UE
Romania s-a clasat in primele sapte luni din 2009 pe locul sase intre statele Uniunii Europene (UE) cu un nivel ridicat al deficitului comercial, de 5,1 miliarde euro, potrivit datelor publicate, vineri, de biroul european de statistica, Eurostat.

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 61,4% in ianuarie-iulie fata de perioada similara din 2008, in conditiile in care importurile s-au diminuat cu 36%, intr-un ritm mai alert decat exporturile, care au scazut cu 19% fata de nivelul din acelasi interval al anului trecut, potrivit Eurostat.

Din ianuarie pana in iulie, Romania a exportat bunuri de 16,4 miliarde euro, cu 3,9 miliarde euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 21,5 miliarde euro, in scadere cu 11,9 miliarde euro fata de acelasi interval.

Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele sapte luni in Marea Britanie (54,4 miliarde euro), Franta (30,4 miliarde euro), Spania (26,9 miliarde euro), Grecia (17,1 miliarde euro) si Portugalia (10 miliarde euro).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele sapte luni din 2009, de 73,4 miliarde euro, 23,3 miliarde euro, respectiv 20,9 miliarde euro.

Pe ansamblul UE, deficitul comercial s-a redus in august la 12,1 miliarde euro, de la 28,7 miliarde euro in august 2008. In zona euro deficitul comercial a fost de 4 miliarde euro, dupa cinci luni consecutive de excedent comercial, analistii considerand ca deprecierea dolarului a facut mai scumpe exporturile europene. In august 2008, deficitul comercial in zona euro era de 11,3 miliarde euro.

Eurostat a estimat ca exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au crescut, in august, cu 6,7% fata de cele din iulie, iar importurile au avansat cu 5,1%, deficitul comercial de pe acest segment stagnand la 0,2 miliarde euro.

Astfel, Romania a exportat in afara UE bunuri de circa 700 milioane euro si a importat marfuri de aproximativ 900 milioane euro in august.

Exporturile UE catre alte state din afara comunitatii au scazut in august cu 4,2% fata de iulie, la 88,1 miliarde euro, in timp ce importurile s-au redus cu numai 1,4%, la 95,1 miliarde euro, astfel ca deficitul comercial s-a adancit la 7,1 miliarde euro, de la 4,6 miliarde euro, in luna anterioara, potrivit datelor revizuite ale Eurostat.

Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.

Sursa: rNews

Articol citit de 736 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

OK

NUI CHIAR RAU

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor