Romania ar putea recupera decalajul creditelor in zece ani

Joi, 22 Mai 2008, ora 09:37
1330 citiri
Romania ar putea recupera decalajul creditelor in zece ani

Romania ar putea recupera intr-un orizont de sase-zece ani decalajul in raport cu statele din regiune, din punctul de vedere al ponderii creditelor in PIB, considera analistii economici.

Cu toate acestea, riscurile generate de criza internationala ar putea induce reguli mai restrictive de creditare.

"Chiar daca am avut anul trecut o crestere extraordinara a creditelor, care nu va putea fi sustinuta si in 2008, mai avem inca sase-zece ani pana sa atingem media Ungariei, a Poloniei, a Cehiei si a Slovaciei", a afirmat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Ratele anuale de crestere a volumului de credite in Romania depasesc nivelul de 60%, iar decalajul dintre piata locala si cea regionala este destul de amplu, din punct de vedere al ponderii in PIB, anunta Business Standard.

Ritmul de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a accelerat usor in martie, pana la 66,3%, fata de aceeasi luna din 2007, pe fondul accelerarii imprumuturilor in lei si al incetinirii usoare a avansului creditarii in valuta.

Creditul neguvernamental insuma la sfarsitul lunii martie 44,16 miliarde euro, iar ponderea imprumuturilor in PIB se estimeaza ca va ajunge la 45%, iar a depozitelor la 33%, cu toate ca adancirea deficitului de cont curent, accelerarea inflatiei si deprecierea leului raman principalele provocari. Anul trecut, gradul de intermediere a fost de peste 37%.

In Romania se inregistreaza o situatie atipica, in raport cu statele dezvoltate, in conditiile in care peste 75% din credite sunt de tip consumer.

Totodata, in functie de valoarea depozitelor atrase de banci de la populatie, Romania ar putea ajunge a doua tara din regiune in aproximativ opt ani, dupa Polonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#PIB, #credit, #imprumut, #depozite, #decalaj , #stiri economice