Romania ar putea redeveni granarul Europei

Luni, 25 August 2008, ora 19:16
4085 citiri
Romania ar putea redeveni granarul Europei

Romania a importat in primele sapte luni ale acestui an, pe caile maritime, peste 259.000 de tone de cereale, adica aproape de trei ori mai putine produse agricole decat a trimis la export.

Astfel, daca pana finalul anului 2008, acest trend se va mentine, importul va scadea cu aproximativ 16.000 de tone, fata de anul trecut, iar Romania ar putea redeveni granarul Europei.

Aceasta crestere a exportului a fost pusa pe seama crizei graului pe plan mondial, din cauza recoltelor slabe, dar si a pretului mai mic practicat de firmele romanesti comparativ cu alte state furnizoare.

Desi producatorii agricoli autohtoni au avut rezultate foarte bune comparativ cu anii trecuti, reprezentantii sindicatelor de fermieri din Romania vorbesc mai mult despre o "politica de supravietuire".

"Romania are nevoie de un plan solid pentru agricultura, nu de solutii pe moment", a declarata pentru Romania Libera, Marcel Cucu, directorul Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania.

Anul acesta, valorile de trafic la export au depasit in primele sapte luni 720.000 de tone, situatie in care pe 31 decembrie 2008 va fi inregistrata o dublare a cantitatilor de cereale exportate.

Balanta import-export prognozata pentru 2008 indica un volum de marfa de trei ori mai mare in favoarea exporturilor. Portul Constanta este principalul loc de operare a operatiunilor.

Daca anul trecut, la o cantitate de peste un milion de tone operate la import si export a corespuns un volum de peste 3 milioane tone de cereale in regim de tranzit, in prezent, prin porturile maritime si fluviale au fost tranzitate deja 807.924 de tone de grau, porumb si alte cereale, informeaza Romnania Libera.

In 2008, in Romania, s-au cultivat 2.000 de hectare de grau si 400.000 de hectare de orz. Chiar daca recolta a fost foarte buna cantitativ, calitativ se prognozeaza ca aproximativ 70% din recolta de anul acesta nu corespunde indicilor de panificatie.

Cea mai mare parte din productia de grau va fi vanduta comerciantilor la preturi intre 100 si 140 euro pe tona si va fi destina exportului.

Citeste si:
Studiu Medlife: În România circulă deja o variantă mutantă din Delta. Nu a fost identificată varianta Omicron după secvențierea probelor din 19 orașe
Studiu Medlife: În România circulă deja o variantă mutantă din Delta. Nu a fost identificată varianta Omicron după secvențierea probelor din 19 orașe
Primul studiu pe bază de secvențiere pentru varianta Omicron pe baza probelor selectate din 19 orașe din România nu a fost identificată noua tulpină sud africană pe teritoriul României....
Ce se întâmplă cu rugbyștii români repatriați urgent din Africa de Sud
Ce se întâmplă cu rugbyștii români repatriați urgent din Africa de Sud
Echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a fost repatriată din Africa de Sud, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, cu o cursă specială TAROM şi a intrat în carantină, a anunţat...