Romania este codasa UE la creditele ipotecare

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 17:05
1351 citiri
Romania este codasa UE la creditele ipotecare

Romania continua sa aiba cel mai mic volum al creditelor ipotecare din Uniunea Europeana, desi acesta a crescut cu peste 60% in ultimul an si jumatate.

In 2006, imprumuturile pentru locuinte reprezentau 2,3% din PIB, in vreme ce in Anglia procentul era de peste 83%, iar in Danemarca depasise 100%.

"Romania are cel mai mic volum al creditelor ipotecare din Europa. Bulgaria ceva mai mult decat Romania. Am ajuns acum la 3,6-3,7%, iar probabil spre sfarsitul anului vom atinge in jurul a 4% din Produsul Intern Brut. Intre 2003 si 2006 volumul creditelor ipotecare s-a dublat anual. Media la nivelul Uniunii Europene a ajuns aproape de 50%" a declarat Ioan Bejan, director dezvoltare Raiffeisen Banca pentru Locuinte, citat de The Money Channel.

Potrivit reprezentantului RZB-BL, procentul creditelor ipotecare ar putea urca, pana la sfarsitul anului, la cel mult 4% din Produsul Intern Brut.

Valoarea medie a unui imprumut pentru casa este de circa 40-50.000 de euro si doar 10% din populatia activa a tarii isi permite sa acceseze un credit ipotecar.

Citeste si:
Merkel și Zemmour, sfârșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Merkel și Zemmour, sfârșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Angela Merkel și-a luat adio de la putere. Mai dur, succesorul ei, Olaf Scholz, cere vaccinul obligatoriu, o idee cam la fel de polarizantă ca discursul lui Eric Zemmour, un candidat al dreptei...
Cum încearcă UE să contracareze influența Chinei în Africa
Cum încearcă UE să contracareze influența Chinei în Africa
Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o strategie în vederea mobilizării – până în 2027 – a unor fonduri publice şi private în sumă de 300 de miliarde de euro, în proiecte de...