Ziare.com

Romania exporta aproape jumatate din produsele ecologice

Luni, 09 Februarie 2009, ora 08:41

   

Romania exporta aproape jumatate din produsele ecologice
Culturile ecologice din Europa acopera, in momentul de fata, doar un sfert din suprafata agricola a continentului, iar Romania se pozitioneaza in prima jumatate a clasamentului mondial.

Astfel, din punctul de vedere al suprafetei cultivate in sistem ecologic, tara noastra se situeaza in lume pe pozitia 44 dintr-un total de 122 de tari, informeaza Adevarul.

La nivelul Uniunii Europene, Austria (13 %) si Italia (9 %) au acordat agriculturii ecologice o suprafata mai mare din potentialul agricol, dar tari precum Franta (2 %), Belgia (2,1 %), Ungaria (2,9 %) sau Spania (3,7 %) nu stau cu mult mai bine decat noi.

Potrivit Ministerului Agriculturii, in 2008, suprafata cultivata ecologic in tara noastra a fost cu 15% mai mare decat in 2007, ajungand la 220.000 de hectare.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In conformitate cu obiectivele Strategiei de dezvoltare a agriculturii ecologice in Romania, suprafata cultivata astfel va ajunge, la sfarsitul lui 2009, la 300.000 de hectare, ceea ce ar reprezenta doua procente din suprafata agricola a tarii.

In 2007 Romania a exportat pe pietele din Germania, Italia, Grecia, Elvetia, Olanda si Franta 80.000 de tone de produse ecologice, ceea ce inseamna aproape jumatate din productia interna. Valoarea exportului s-a ridicat la 65 de milioane de euro.

Romania a exportat cereale, oleaginoase, fructe de padure si ciuperci, produse procesate din lapte si miere de albine. Dar a importat zahar brun din trestie de zahar, cafea, ciocolata, produse obtinute din soia si sucuri de fructe.

Valoarea importului din 2007 a fost de 3 milioane de euro, cu un milion mai mult decat in 2006.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1966 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si atunci care este problema?

Daca Romania a exportat produce agricole in valoare de 65 milioane euro si a importat de numai 3 milioane euro atunci agricultura in Romania ar trebui sa zbarnaie.
Si totusi cum se face ca avand importuri atat de mici Romania este plina de produse alimentare de import?
Are cineva vreo explicatie plauzibila? Nu cred ca datele din articol sunt corect prelucrate si in contextul real.

 

Mai Gigele.

Este vorba de produse ecologice. Nu amesteca perele cu merele.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor