Romania ia un imprumut similiar cu cel acordat Ungariei

Marti, 10 Martie 2009, ora 17:41
1144 citiri
Romania ia un imprumut similiar cu cel acordat Ungariei

Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut extern in valoare de 19 miliarde de euro, potrivit unor surse implicate in negocieri, similar celor acordate tarilor vecine.

Aproximativ sapte miliarde de euro ar urma sa fie obtinute de la Uniunea Europeana, sub forma unui imprumut, iar diferenta ar putea fi acoperita de Fondul Monetar International.

Joaquin Alumnia, comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, a confirmat faptul ca Romania poarta discutii cu institutiile europene si financiare mentionate.

"Romania este interesata in acelasi tip de cooperare pe care l-am incheiat cu Letonia si Ungaria," a spus Alumnia, citat de Reuters. "Va trebui sa purtam discutii cu autoritatile romane si cu FMI. Trebuie sa estimam nevoile de ordin financiar si sa stabilim o lista de conditii," a adaugat comisarul.

In noiembrie anul trecut, FMI a fost de acord sa imprumute Ungariei 25,1 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai mare pachet de ajutor dat unei in curs de dezvoltare, de cand a inceput criza economica.

Ungaria a apelat la FMI dupa ce investitorii au incetat sa mai investeasca in tara, speriati de un deficit de buget mare, provocand astfel o cadere a forintului. Pentru a acorda imprumutul, institutia financiara internationala a cerut ca guvernul sa taie cheltuielile, inclusiv salariile bugetarilor.

Guvernul Letoniei a fost nevoit sa ceara 7,5 miliarde de euro din imprumuturi externe, mare parte provenind de la FMI. De asemenea, finantarea a fost asigurata de Uniunea Europeana, tarile nordice, Cehia, Polonia, Estonia si Banca Mondiala. FMI a contribuit cu 1,68 de miliarde de euro.

Alumnia a respins cererea ministrului de Finante austriac de a mari valoarea fondului pentru investitiile in tarile care nu folosesc inca moneda euro, dupa ce a aprobat o crestere de la 12 miliarde la 25 de miliarde de euro anul trecut.

"In acest moment, detinem destul resurse pentru a face fata cererilor de finantare a unei tari aflate in situatia Romaniei," a adaugat Alumnia. "Nu cred ca va fi nevoie sa trecem peste limita actuala, chiar daca o sa mai primim cereri de finantare din partea altor tari," a spus el.

La inceputul zilei de marti, surse din cadrul FMI, citate de publicatia Financial Times, sustineau ca Romania va cere 20 de miliarde de euro din partea institutiei financiare internationale.

In ultimele sase luni Fondul Monetar International a acordat imprumuturi mai multor state, aflate in dificultate in urma crizei economico-financiare. Astfel, Belarus a primit 2,5 miliarde de dolari din partea institutiei financiare, iar Islanda, una dintre tarile cel mai rau lovite de criza, a primit ajutoare in valoare de 2,1 miliarde de euro.

Ucraina a cerut, la randul sau, un imprumut de 16,4 miliarde de dolari, insa discutiile cu Fondul Monetar International au fost oprite dupa ce guvernul a anuntat un deficit bugetar de 3 procente din PIB, impotriva conditiilor impuse in cadrul acordului. Astfel, Ucraina nu a beneficiat decat de prima transa din imprumut, in valoare de 4,5 miliarde de dolari.

Pakistanul si Serbia au beneficiat si ele de marinimia FMI, primind 7,6 miliarde de dolari, respectiv 516 milioane de dolari.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#imprumut FMI, #imprumut Romania, #Joaquin Almunia , #stiri economice