Romania in faliment?

Marti, 14 Iulie 2009, ora 19:50
6745 citiri
Romania in faliment?
Foto: Floridatrend

Vom intra sau nu in incapacitate de plata? Iata intrebarea care sta pe buzele tututor, de cateva luni, parerile fiind impartite.

Politicienii, economistii, oamenii de afaceri, dar si presa dezbat aprins posibilitatea ca Romania sa nu mai aiba resurse pentru plata salariilor, a pensiilor sau a creditelor contractate, pe fondul scaderii veniturilor la buget si a cresterii deficitului de cont curent.

De altfel, cunoscuta publicatie franceza Le Monde a titrat ca Guvernul roman este in "pana de finante". A adus in prim plan greva magistratilor, problemele privind salariile profesorilor, dar si faptul ca premierul Emil Boc a cerut Fondului Monetar International si Comisiei Europene permisiunea de a creste deficitul bugetar, estimat la 4,6% in 2009, pentru a reusi sa investeasca in infrastructura si sa relanseze economia.

Zvonurile despre intrarea tarii in incapacitate de plata a inceput inca din luna februarie a acestui an, cand Fondul Monetar International (FMI) a facut un studiu in acest sens, asupra statelor din Europa Centrala si de Est.

Rezultatul a fost linistitor, analistii FMI fiind de parere ca pana si tarile cu probleme foarte grave financiare vor reusi, totusi, sa-si plateasca datoriile. Insa simplul fapt ca s-a pus aceasta intrebare, la un nivelul uneia dintre cele mai importante institutii financiare internationale, a ridicat cateva sprancene, mai ales pe fondul strategiei universale a clasei politice romanesti de a arata mereu cu degetul la guvernarea trecuta si, respectiv, actuala, de catre opozitie.

Analistii straini nu ne vad prea bine

In luna iulie, doua rapoarte separate au trecut Romania pe listele de tari cu risc marit de a intra in incapacitate de plata.

Potrivit companiei de monitorizare a pietei financiare CMA, Romania este pe locul zece intr-un top al statelor cu cea mai mare probabilitate de incetare a platilor, avand 24,98% sanse de a intra in faliment in 2009. Din acest top fac parte si tari precum Argentina, Venezuela si Kazahstan, dar si Dubai sau California, toate aflandu-se intr-o stare mai proasta decat Romania.

De asemenea, analistii de la Royal Bank of Scotland (RBS) au declarat ca Romania are potential de risc, avand in vedere ca a fost obligata sa apeleze la FMI pentru fonduri de urgenta in decursul ultimului an, asa cum au facut si Ungaria, Letonia si Ungaria.

Insa, RBS sustine ca tara noastra nu va intra, totusi, in incapacitate de plata in acest an, datorita faptului ca deficitul de cont curent si, implicit, nevoia de finantare externa se ajusteaza rapid, ca urmare a scaderii cererii interne.

Rapoartele au incitat o reactie destul de nervoasa a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "Ma intreb ce cauta tara mea acolo?" se intreba el, adaugand ca Romania este intr-o situatie mult mai buna decat Letonia, Ungaria si Ucraina.

Pe de alta parte, fostul ministru al Finantelor si Economiei, Varujan Vosganian, este de parere ca Romania risca sa nu-si poata plati datoriile in acest an. "Exista un risc sa intram intr-o incapacitate de plata, dar sper s-o evitam, pana la sfarsitul anului", a declarat Vosganian, la TV Ziare.com.

Cifrele par sa indice, si ele, o evitare a situatiei tragice, desi, la inceputul lunii iunie, chiar si prim ministrul Emil Boc declarase ca, in mai, Romania s-a regasit intr-o situatie foarte dificila, Guvernul fiind foarte aproape de a nu putea plati salariile si pensiile.

De atunci, insa, a intrat prima transa, de cinci miliarde de euro, din imprumutul extern obtinut de Romania prin acordul cu FMI, bani ce au fost, deja, cheltuiti, asteptandu-se intrarea celei de-a doua transe, in luna septembrie.

De asemenea, potrivit analistilor Bank of America Securities - Merrill Lynch, Romania ar trebui sa aiba un deficit de cont curent de 5% din produsul intern brut, in 2009, si nu de 8%, cat se estimase anterior. Aceasta cifra reprezinta o scadere importanta fata de nivelul din luna februarie, cand deficitul de cont curent ajunsese la cea mai mare valoare din istorie, de aproape zece miliarde de eruo, adica 10,5% din PIB.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#incapacitate plata Romania, #deficit cont curent, #datorii externe Romania , #stiri economice