Romania, printre cele mai mari cresteri de preturi din Uniunea Europeana in 2021

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 23 Februarie 2021, ora 14:10
4782 citiri
Romania, printre cele mai mari cresteri de preturi din Uniunea Europeana in 2021

Romania raporteaza printre cele mai mari cresteri de preturi din Uniunea Europeana la inceputul anului 2021, dupa ce a inregistrat o inflatie de 2%, potrivit Eurostat.

Rata anuala a inflatiei in zona euro a revenit in teritoriul pozitiv in luna ianuarie 2021, in timp ce in Uniunea Europeana a crescut semnificativ, de la 0,3% pana la 1,2%.

Fata de luna decembrie 2020, rata anuala a inflatiei in ianuarie 2021 a scazut in trei state membre, a ramas stabila in sase tari si a crescut in 18.

In Romania, rata anuala a inflatiei a crescut pana la 2% in ianuarie, de la 1,8% in decembrie. Comparativ, in prima luna din 2020, rata anuala a inflatiei in Romania era de 3,9%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Polonia (3,6%), Ungaria (2,9%), Cehia (2,2%) si Romania (2%).

La polul opus sunt doua state membre UE unde rata anuala a inflatiei a fost negativa: Grecia (minus 2,4%) si Slovenia (minus 0,9%).

Serviciile au umflat preturile

In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut serviciile, cu majorare de 0,65 puncte procentuale, urmate de preturile la bunuri industriale (crestere de 0,37 puncte procentuale) si preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (plus 0,30 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,41 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna ianuarie.

Revenirea in teritoriul pozitiv a inflatiei in luna ianuarie, dupa mai multe luni in care zona euro a avut o inflatie negativa, aduce acest indicator mai aproape de tinta de 2% urmarita de Banca Centrala Europeana pe termen mediu.

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat anterior ca rata anuala a inflatiei a urcat la 2,99% in luna ianuarie a acestui an, de la 2,1% in decembrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,25%, marfurile alimentare cu 2,88% iar serviciile cu 2,51%.

"Preturile de consum in luna ianuarie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 au crescut cu 1,3%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (februarie 2020 - ianuarie 2021) fata de precedentele 12 luni (februarie 2019 - ianuarie 2020), calculata pe baza IPC, este 2,6%", anunta INS.

Mai puteti citi:

Citeste si:
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, spune pe rețelele sociale că azi are loc o întâlnire despre schimbarea sistemului de impozitare. ”Coaliția sărăciei se întâlnește...
Cifre înspăimântătoare privind consumul de droguri în România. Peste un milion de consumatori ocazionali
Cifre înspăimântătoare privind consumul de droguri în România. Peste un milion de consumatori ocazionali
Ministrul Familiei, Gabriela Firea a prezentat, luni, într-o postare pe Facebook, cifrele privind consumul de droguri în rândul tinerilor, arătând că în România, cifrele oficiale sunt...