Romania pierde 25 de miliarde de euro din cauza infrastructurii subdezvoltate, bani cu ajutorul carora s-ar fi creat peste 100.000 de locuri de munca in zona de transport si logistica.
Mai mult, in urma acestor investitii, statul ar fi incasat alte 4 miliarde de euro pe an din taxe si impozite.
"Din pacate, in pofida potentialului imens si a avantajelor de cost evidente, Romania continua sa joace un rol slab pe harta logistica a Europei. Aceasta tara (Romania - n.r. ) ar putea concura cu oricare piata europeana, insa lipsurile din domeniul infrastructurii o tin pe loc", a declarat Robin Martens, directorul general al Arhicom, companie specializata in consultanta logistica, la seminarul "The Logistics" organizat de King Sturge, pentru Financiarul.
Coridorul IV paneuropean, care in Romania leaga Constanta de Nadlac, masoara putin peste 820 km, din care doar 260 sunt la profil de autostrada (A2 si A1). Insa, in loc sa investeasca in finalizarea coridorului IV, statul a considerat mai important sa inceapa alti 400 km de autostrada pe relatia Bors- Brasov care momentan nu se justifica.
Daca statul ar fi investit rational in construirea diferentei de 550 km, chiar si la un cost considerat exagerat de 5,5 miliarde de euro (10 milioane euro/km), castigurile economice ar fi fost mult mai mari.
Mai mult, investitia de 5,5 miliarde de euro ar fi dus la suplimentarea produsului national brut cu aproximativ 25 de miliarde de euro. In treacat fie spus, suma echivaleaza cu 2.500 de kilometri de autostrada construiti.
Piata locala ar putea atrage in 2010 la un trafic domestic de marfuri de aproximativ 350 de milioane de tone. Si asta in timp ce traficul de marfa in tranzit este aproape inexistent.