Romania poate obtine 2 miliarde de euro din CO2

Marti, 25 August 2009, ora 11:39
1734 citiri
Romania poate obtine 2 miliarde de euro din CO2
Foto: arhiva

Romania ar putea castiga pana in 2015 cel putin 2 miliarde euro din vanzarea drepturilor pentru emisia a 200 milioane tone CO2 din cele circa 350 milioane tone CO2 ce-i revin prin Protocolul de la Kyoto, potrivit proiectului OUG pentru promovarea tranzactiilor verzi, publicat de Ministerul Mediului.

Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de Romania este de 8% fata de anul de baza 1989, asadar Romania poate emite aproximativ 1,279 miliarde tone CO2 echivalent intre 2008 si 2012, adica in prima perioada de angajament a Protocolului de la Kyoto.

Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG, finalizat in martie 2009 si transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de acest fel din 2007, respectiv 152 milioane tone CO2 echivalent, este cu circa 37% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.

"Scaderea s-a datorat in principal reducerii productiei industriale si restructurarii economiei in perioada de tranzitie spre o economie de piata, si nu datorita implementarii unor masuri de reducere efectiva a emisiilor de GHG. In concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, se estimeaza ca Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara masuri suplimentare de reducere", se arata in document.

Potrivit proiectului, Guvernul Romaniei imputerniceste autoritatea nationala competenta sa tranzactioneze pe piata internationala maximum 200 milioane AAU-uri (echivalent tone de CO2) din surplusul de cantitate atribuita, in numele si pe seama Romaniei.

Alte avantaj al proiectuluio OUG evidentiaza tin de reducerea pretului la serviciile de furnizare a energiei electrice, ca urmare a promovarii surselor de energie regenerabila, de cresterea implicita a veniturilor si a puterii de cumparare, precum si de cresterea calitatii serviciilor oferite de autoritatile publice locale la iluminatul public si transportul public.

Cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera generata de un stat in perioada 2008-2012 se confirma indubitabil abia in 2014, se mai arata in document.

In 6 iulie, ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara ca Romania vrea sa vanda drepturi pentru emisia a 150 milioane tone CO2, din cele 250 milioane tone ce-i revin conform Protocolului de la Kyoto, si estimeaza ca va primi 1,8 miliarde euro pe care vrea sa-i foloseasca la reabilitarea centralelor termice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#drepturi emisie CO2, #emisii CO2 tranzactii, #Protocolul de la Kyoto , #stiri economice