Romania, printre tarile preferate de exportatori

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 12:09
2210 citiri
Romania, printre tarile preferate de exportatori
Foto: Arhiva

Romania se afla pe locul sapte intr-un top al destinatiilor preferate de exportatori pentru urmatorii ani, intrecand tari precum Germania sau Belgia.

Intre 2012 si 2014, exportatorii britanici se vor indrepta mai ales spre tarile emergente, unde cresterea economica are sanse sa fie mai accelerata decat in statele dezvoltate, potrivit unui studiu realizat de agentia pentru exporturi din Marea Britanie, UK Trade and Investment.

Astfel, Romania considerata una dintre tarile cu mare potential pentru dezvoltarea comertului, fiind singura tara din Uniunea Europeana prezenta intre primele zece tari din top.

Potrivit lui Adam Cross, profesor de afaceri internationale, citat de Financial Times, Romania are un mediu de afaceri foarte dificil, insa cresterea sa va fi semnificativa.

Pe primele pozitii din clasament se afla China, Statele Unite si India, urmate de Libia, Ucraina, Rusia si Romania. Suedia este singura tara din vestul Europei din top 20, in timp ce Belgia a cazut pe locul 44.

Conform studiului, tarile dezvoltate vor inregistra cresteri economice foarte lente, in urmatorii ani, in timp ce statele emergente, cu resurse naturale si populatie in crestere, vor trebui sa faca fata unei cereri mult mai mari.

Intre 2005 si 2007, exportatorii s-au concentrat pe dezvoltarea relatiilor cu partenerii comerciali traditionali, precum Statele Unite, Germania si Belgia, China fiind de abia pe locul al noualea.

"UK Trade and Investment ne-a rugat sa analizam care sunt oportunitatile pentru export in viitorul apropiat. Rezultatele au fost surprinzatoare. Stiam de China si India de ceva vreme, insa celelalte locuri sunt cu adevarat emergente", a spus Adam Cross.

"In Mexic, Libia si Romania este dificil sa faci afaceri, insa acestea se dezvolta cu succes. Uitati-va la Nigeria, o tara bogata in resurse umane si 140 de milioane de oameni. Daca ar face o reforma institutionala, s-ar dezvolta extrem de rapid", a adaugat Cross.

Libia este considerata extrem de atractiva deoarece nici o companie straina nu este dominanta pe aceasta piata, lasand loc unei cresteri puternice in regiune.

Desi tarile mentionate au potential mare, Cross avertizeaza ca dezvoltarea relatiilor comerciale si a investitiilor in aceste zone s-ar putea dovedi dificila, mai ales din cauza coruptiei si a valului de produse contrafacute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#exporturi romania, #exportatori britanici Romania, #top tari export , #stiri economice