Ziare.com

Romania ramane in recesiune - Economia a scazut cu 7,2% in 2009

de Teodora Bodeanu
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 10:28

   

Romania ramane in recesiune - Economia a scazut cu 7,2% in 2009
Produsul intern brut al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul al patrulea din 2009, fiind cu 1,5 procente mai mic decat in trimestrul precedent.

Astfel, potrivit Institutului National de Statistica, Romania a ramas in recesiune si in ultimele trei luni de anul trecut, desi analistii bancari estimau o crestere cuprinsa intre 0,1 - 0,6%.

Comparativ cu perioada similara din 2008, economia Romaniei a scazut cu 6,6 procente, iar, pe intregul an 2009, produsul intern brut este cu 7,2 procente sub nivelul anului precedent.

De asemenea, cifra cu afaceri in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut cu 25,5% in decembrie 2009, fata de perioada similara de anul trecut, in urma prabusirii pietei de vanzari auto.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Pe intreg anul, cifra de afaceri a scazut cu 36,5%, comparativ cu 2008, vanzarile auto diminuandu-se cu 44,2%.

Potrivit INS, afacerile din servicii de piata prestate populatiei au scazut cu 8,1 procente, cea mai mare contractie fiind inregistrata in cazul afacerilor din hoteluri si restaurante (-24%). Pentru toate cele 12 luni, afacerile au scazut cu 14,1%, la date ajustate de variatii sezoniere, si cu 15,8% in serie bruta.

In schimb, volumul lucrarilor de constructii a crescut, in decembrie, cu 6,9%, comparativ cu luna precedenta, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, si cu 13,1 procente ca serie bruta.

In 2009, comparativ cu 2008, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 15,1%.

Productia industria a scazut ca serie bruta cu 12,9% in decembrie, fata de luna precedenta, insa, fata de perioada similara din 2008, a crescut, ca serie bruta, cu 11,6%, si ca serie ajustata, cu 8,3%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1548 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Recesiunea e permanenta la noi din 89.

Daca se plateste nemunca asa va fi mereu.
In recesiune sunt firmele jefuite de tot felul de inspectori si politii.

 

nonvolo

Iarna grea,omatu' mare,inundatii,drumuri proaste,politicieni corupti si ineficienti,politici rare.Totul normal "la" Romania.Anormal ar fi sa fie totul normal,asta chiar ca ar speria.

Noi vrem respect.

Noi,cetateni suntem intr-o recesiune continua indiferent cine este la putere,vedeam una zi dadea lectii de buna guvernare Victor Ciorbea uitind sa spuna ca el a distus o gramada de intreprinderi unele f.f profitabile la acea vreme(CFR,Tutunul,Minele,chimia.....)Adrian Nastase acuza acum fel de fel de masinatiuni (nu ca nu ar exista)dar uita si el de Bechtel,Petrom,Sidex.......si mai toti politicieni cind sunt la putere si fura pe ruptele este bine cind sunt in opozitie si fura mai putin ca ceilanti nu este bine.

Economia romaneasca.........

La o scoală.
- Ia spune, Bulă, cu ce seamănă economia noastră de piată? intreabă profesoara.
- Cu un vapor...
- Cum vine asta?
- Păi, doamnă profesoară, este ca economia noastră de piată abia se tine pe linia de plutire?
- Este.
- Se clatină din toate părtile?
- Se clatină.
- Iti vine să vomiti?
- Iti vine.
- Poti să cobori?
- Nu poti!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor