Romania redevine granarul Europei?

Joi, 16 Iulie 2009, ora 19:20
5184 citiri
Romania redevine granarul Europei?
Foto: Daylife

Romania este cel de-al treilea producator de porumb din Europa, al patrulea la productia de rosii si al cincilea la cea de cartofi, potrivit unui raport.

Cifrele au fost adunate intre 2006 si 2008, insa, in acest an, din cauza secetei din timpul primaverii, recolta este amenintata.

Astfel, peste un milion de hectare agricole au fost afectate, adica aproximativ 15% din terenul arabil.

Potrivit raportului, cea mai mare parte din productia agricola provine din partea fermierilor mici, care nu au avut resurse sa investeasca in modernizare si noi tehnologii.

Raportul, disponibil pe Companiesandmarket.com, caracterizeaza Romania drept o tara rurala si relativ saraca, dar care face eforturi de modernizare si imbunatatire a calitatii vietii cetatenilor sai, ajutata de cresterea fondurilor obtinute de la Uniunea Europeana.

Aproximativ 45 de procente din ferme au mai putin de un hectar, potrivit unei analize a Bancii Comerciale Romane, si, prin urmare, nu se califica pentru primirea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene.

De altfel, o mare parte dintre fermieri nu reusesc sa respecte regulile impuse de UE si nu pot folosi la maxim oportunitatile pietei.

Din cauza impartirii terenurilor pe bucati mici, investitorii straini nu se grabesc sa intre pe piata agriculturii din Romania, arata raportul. De obicei, acestia au nevoie si doresc sa achizitioneze suprafete intinse, care nu sunt disponibile in tara noastra.

Pe de alta parte, scaderea preturilor terenurilor, din cauza crizei financiare, reprezinta o adevarata oportunitate de investitii.

Cel mai mare fermier local este considerat Culita Tarata, proprietarului TCE 3 Brazi, care detine peste 55.000 de hectare de teren arabil. Acesta a declarat ca va continua sa investeasca tot profitul in agricultura, deoarece este un domeniu de viitor. Potrivit spuselor sale, Romania isi valorifica, in acest moment, doar 35% din potentialul sau agricol. Anul trecut, compania lui Culita a produs 370.000 de tone de grane.

Investitii in produse bio

Cresterile salariale masive din ultimii ani au provocat o majorare a consumului de alimente. Intre 2008 si 2013, se estimeaza ca romanii vor consuma cu 149% mai multe produse alimentare, lucru ce a incurajat investitiile in industria de food & drinks.

Datorita cererii unei game variate de produse de calitate si alternative sanatoase la produsele conventionale, atat in Romania, dar mai ales pe pietele din Europa, s-au facut investitii in acest sens.

Potrivit Ministerului Agriculturii, pana in 2010, aproximativ 400.000 de hectare de teren ar trebui sa furnizeze produse organice, adica dublu fata de nivelul din prezent. Acest lucru ar trebui sa atraga investitorii straini, mai ales datorita cheltuielilor extrem de scazute pentru mana de munca.

Pe de alta parte, infrastructura agricola "daramata" si sistemul de transport mult sub nivelul din UE ar insemna investitii suplimentare majore.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#agricultura Romania, #productie agricola Romania , #stiri economice