Romania se pregateste pentru inchiderea centralei de la Cernavoda

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 21:55
3202 citiri
Romania se pregateste pentru inchiderea centralei de la Cernavoda

Romania se pregateste pentru inchiderea centralei de la Cernavoda. Nuclearelectrica, singurul producator de energie nucleara din Romania, a lansat deja anuntul prin care solicita studiile necesare dezafectarii unitatilor 1 si 2 ale centralei de la Cernavoda.

Nuclearelectrica estimeaza ca va plati 750.000 de euro, fara TVA, pentru "Servicii pentru elaborare a planului de dezafectare pentru Unitatile 1 si 2 ale CNE Cernavoda", scrie Money.ro.

Studiile trebuie sa fie gata in doi ani de la momentul semnarii contractului. Castigatorul va fi stabilit in urma unei licitatii. In stabilirea celei mai bune oferte, va conta in proportie de 90% pretul si de 10% termenul de executie. Ofertele vor fi deschise pe data de 6 mai.

Centrala nucleara de la Cernavoda are momentan doua reactoare cu o putere de 700 MW fiecare. Centrala este destul de "tanara": prima unitate a fost pusa in functiune in 1996, iar cea de-a doua in 2007.

Lucian Biro, director general in cadrul Comisiei Nationale de Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN) spune ca nu este deloc prea devreme sa vorbim despre inchiderea celor doua reactoare.

"Durata de viata este de 30 de ani, iar planul de dezafectare trebuie sa apara de acum, chiar daca durata de viata s-ar mai putea extinde, pentru ca trebuie acumulate resursele financiare necesare" a declarat Biro.

Costurile dezafectarii sunt imense. "Cel putin la fel de mult ca investitia, care a fost de aproximativ doua miliarde de dolari pe unitate. Operatorul unitatilor este cel care trebuie sa plateasca aceste sume, adica Nuclearelectrica" a mai spus Biro.

Legislatia prevede ca, din pretul fiecarui MWh produs de centrala nucleara de la Cernavoda, o suma de 2 euro sa fie pastrata pentru cheltuielile cu dezafectarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#centrala Cernavoda, #inchidere centrala cernavoda , #stiri economice
Comentarii
Poza i.mardan
i.mardan
rank 2
Poza constantin_ion007
constantin_ion007
rank 5
INCA ODATA GANDIREA DE PERSPECTIVA A CARMACIULUI ESTE INCA LUCIDA PE LANGA CLARVAZATOARE DEJA LA 14 ANI DIN CEI 30-40 DE ANI DE FUNCTIONARE,NUCLEARELECTRICA ELABOREAZA STUDIUL DE INCHIDERE A CENTRALEI CERNAVODA ... "LA NOI NU SE ARUNCA BANII"