Romania, tara cu economie slaba, guvernare ineficienta si educatie mediocra

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 07:00
4398 citiri
Romania, tara cu economie slaba, guvernare ineficienta si educatie mediocra
Foto: Legatum Institute

Romania se afla pe pozitia 51 din 110 in topul Prosperitatii, realizat de Institutul Legatum, analistii notand ca romanii sunt foarte ingrijorati din cauza economiei, sunt cinici in privinta guvernarii, sunt dezamagiti de sistemul mediocru de educatie si nu sunt multumiti de cat castiga.

Astfel, Romania este intrecuta de vecini precum Bulgaria, Ungaria, Polonia si Letonia, dar si de Trinidad si Tobago, Tunisia sau Kazahstan.

Potrivit analistilor Institului Legatum, pozitia generala a macroeconomiei romanesti nu este deloc buna. Cu o inflatie de aproape 8 la suta din PIB si o rata a economiilor de numai 21 la suta, Romania este pe locul 67, din punctul de vedere al economiei.

Studiul mentioneaza ca romanii au probleme in a plati pentru mancare si locuinta, abilitatea lor de a acoperi aceste costuri fiind sub media mondiala. Astfel, 6 din 10 romani sunt nemultumiti de standardul lor de viata si o proportie si mai mare sunt pesimisti in privinta viitorului.

Romania este, de altfel, pe locul 99 in lume dupa previziunile cetatenilor ei in privinta gasirii unul loc de munca si a asteptarilor pentru viitor.

Desi cresterea de 7,4 la suta a PIB-ului intre 2004 si 2008 este foarte mare, aceasta a fost asociata cu instabilitate pe termen scurt si probleme sociale.

Cel mai prost sta insa sistemul bancar, 13,8 la suta din totalul de credite fiind neperformante, iar Romania fiind pe locul 100 din punctul de vedere al increderii in institutiile financiare.

Vesti mai bune vin din partea antreprenoriatului, costurile pentru infiintarea unei firme plasand Romania pe locul 26 la nivel mondial. De asemenea, 8 din 10 romani cred ca tara lor reprezinta o locatie buna pentru inceperea unei afaceri.

Analistii noteaza ca accesul la tehnologie este bun, existand 114 telefoane mobile la fiecare 100 de locuitori, iar Romania fiind pe locul 20 din punct de vedere al conectivitatii broadband la Internet.

Astfel, tara noastra se afla pe locul 36 din punctul de vedere al dezvoltarii economice, insa acest lucru nu se resimte la nivel locuitorilor: proportia romanilor care cred ca munca grea aduce si rasplata pe masura plaseaza tara pe locul 5 de la coada din acest punct de vedere.

Eficienta guvernarii la cote minime

Desi Romania intra in prima treime a clasamentului in ceea ce priveste nivelul democratiei, se afla doar pe locul 65 in privinta eficientei guvernarii, ceea ce inseamna un guvern instabil si o proasta aplicare a legilor.

De asemenea, Romania este pe locul 101 din 110 tari in privinta aprobarii date de populatie guvernarii, sugerand o foarte scazuta incredere a romanilor in propriul Guvern. Din punctul de vedere al perceperii coruptiei la nivelul Guvernului si mediului de afaceri, Romania se afla pe pozitia 93.

Totusi, 4 din 5 romani au incredere in armata, in timp ce mai putin de 3 din 10 au incredere in sistemul judiciar.

Nu in ultimul rand, exista un nivel crescut de scepticism privint corectitudinea alegerilor.

Romania are un sistem educational mediocru

Accesul la educatie se afla aproape de media internationala, insa romanii nu sunt deloc multumiti de calitatea invatamantului, se arata in studiu.

In plus, proportia romanilor care cred ca elevii pot invata si se pot dezvolta in fiecare zi este sub medie, clasand tara pe locul 74 din acest punct de vedere. Totusi, forta de munca are educatie de baza solida, insa nu exista prea multe persoane specializate pe un anumit domeniu.

Nici din punctul de vedere al sanatatii Romania nu sta foarte bine. Doar 7 din 10 persoane au acces la sisteme sanitare si aproximativ acelasi procentaj sunt nemultumiti de calitatea apei din zona in care locuiesc.

Nivelul ridicat al infectarii cu tuberculoza si starea de sanatate generala proasta, fizica si mentala, au dus Romania in coada clasamentului din punctul de vedere al satisfactiei personale privind sanatatea. Aproape 3 din 10 romani raporteaza probleme de sanatate care ii impiedica sa duca o viata normala.

Norvegia, cea mai prospera tara din lume

Prima pozitie al clasamentului Prosperitatii este ocupa de Norvegia, ai carei cetateni sunt foarte multumiti de calitatea vietii lor si au incredere mare in propriul Guvern.

Top 5 este completat de Danemarca, Finlanda, Australia si Noua Zeelanda. Canada si Statele Unite se afla pe locurile 7, respectiv 10, in timp ce Marea Britanie este pe 13, Germania pe 15, iar Franta pe 19.

Pentru realizarea topului, analistii au luat in calcul starea economiei, oportunitatile de dezvoltare si antreprenoriat, guvernarea, sistemul educational, sistemul de sanatate, siguranta, libertatea personala si implicarea sociala.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#economie Romania, #educatie Romania, #clasament tari prospere , #stiri economice