Romania va primi un imprumut substantial de la Banca Mondiala

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 08:04
2018 citiri
Romania va primi un imprumut substantial de la Banca Mondiala

Mai multi ministri din Cabinetul Boc au inceput deja discutiile cu reprezentantii Bancii Mondiale pentru a obtine un imprumut care sa finanteze deficitul bugetar din surse externe.

Catalin Pauna, economist sef al BM, a precizat ca deocamdata se tatoneaza terenul, anunta Bussines Standard.

Valoarea sumei care va fi imprumutata nu este stabilita momentan, deoarece marja de manevrare este mare, valoarea unui imprumut depinde de expunerea Bancii la tara respectiva, de riscurile pe care implementarea unui asemenea program le-ar percepe si de natura acestuia.

"Daca luam exemplul Ungariei si al Poloniei, imprumutul poate ajunge pana la un miliard de euro. Insa sumele reprezinta pasul al doilea intr-o astfel de discutie. Primul pas este pregatirea proiectului de reforma", a adaugat pentru Bussiness Standard economistul-sef al BM.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit joi, la Palatul Cotroceni, cu o delegatie a Bancii Mondiale, condusa de Orsalia Kalantzopoulos, directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, regiunea Europa si Asia Centrala avand discutii pe aceeasi tema. Vineri, Banca Mondiala va prezenta un Raport care analizeaza impactul crizei economice si financiare globale asupra noilor membri ai UE, inclusiv Romania.

Autoritatile romane si-au exprimat optiunea pentru asistenta financiara din bani europeni, acceptand ideea ca un pachet extern de finantare va implica insa si cuvantul FMI.

Necesarul Romaniei de fonduri externe a fost estimat initial de premierul Emil Boc la 5-9 miliarde de euro, mai optimist aratandu-se insa Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care crede ca intre doua si patru miliarde euro sunt necesare, in acest an, pentru acoperirea datoriei private a companiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#pregatire imprumut substantial, #imprumut Banca Mondiala, #acordat Romaniei, #Catalin Pauna , #stiri economice