Romania vrea o crestere a fondurilor deja aprobate de FMI

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 09:29
1021 citiri
Romania vrea o crestere a fondurilor deja aprobate de FMI

Romania spera la o plata anticipata sau la o crestere a fondurilor deja aprobate de Fondul Monetar International (FMI), iar in aceeasi situatie se afla si Ucraina, Serbia, Belarus si Letonia.

Citand persoane apropiate Fondului, cotidianul german Handelsblatt scrie ca cel putin 10 state est-europene discuta cu FMI despre contractarea urgenta de imprumuturi de miliarde de euro pentru sustinerea economiilor lor, grav afectate de criza.

Handelsblatt arata ca majoritatea factorilor de decizie ai Fondului sunt in favoarea acordarii imprumuturilor, din cauza impactului crizei asupra acestor tari. Guvernul ungar nu a decis inca daca are nevoie de fonduri suplimentare.

"O decizie privind aceste cereri se va lua cat mai curand", a spus o sursa citata de Handelsblatt.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar international (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana (CE), 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

FMI a acordat Ucrainei un imprumut de 16,5 miliarde dolari in noiembrie 2008, pentru lupta impotriva efectelor crizei. Autoritatile sarbe au semnat in aprilie un acord cu FMI, pentru un imprumut de 2,9 miliarde euro, in timp ce Belarus a primit 3,5 miliarde dolari din partea Fondului.

Letonia, tara cu 2,3 milioane locuitori ce a fost grav afectata de criza, a obtinut la sfarsitul lui 2008 un imprumut de 7,7 miliarde euro din partea FMI.

In Bulgaria, Biser Boev, considerat viitorul ministru al economiei, a indicat ca guvernul va dori o intalnire cu FMI, insa nu incheierea unui acord cu orice pret. In cazul in care situatia bugetara va fi mai grava decat se estima, Sofia va cere finantare de la FMI.

Zeljko Rohatinski, guvernatorul bancii centrale a Croatiei, a spus recent ca statul trebuie sa taie cheltuielile publice pentru a nu cere sprijin financiar din partea FMI, in conditiile in care deficitul bugetar se va dubla fata de nivelul anuntat initial de guvern.

De asemenea, noul premier croat, Jadranka Kosor, a spus ca nu va cere ajutor din partea FMI, insa a promis ca va reduce cheltuielile. Dar analistii nu sunt convinsi ca statul va evita un astfel de demers.

In Macedonia, un inalt oficial estimeaza ca statul, ce a aplicat pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2005, insa nu a deschis discutiile, ar avea nevoie de la FMI de cateva sute de milioane euro.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Romania fonduri FMI, #Romania cresteri fonduri, #fonduri suplimentare FMI , #stiri economice