Ziare.com

Roubini darama prognozele anterioare si avertizeaza lumea asupra noilor riscuri

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 08:00

   

Roubini darama prognozele anterioare si avertizeaza lumea asupra noilor riscuri
Economistul Nouriel Roubini avertizeaza asupra noilor provocari existente la nivel mondial.

Riscurile economice, financiare si geopolitice ale lumii se schimba. Daca unele din trecut au o probabilitate redusa, altele din prezent le-au luat locul si sunt foarte periculoase pentru intreaga lume, apreciaza economistul american Nouriel Roubini, potrivit Live Mint.

Acum un an sau doi, existau sase riscuri principale care stateau in centrul scenei mondiale.

-O spargere a zonei euro (incluzand Grecia si pierderea accesului pe pietele de capital pentru Italia si Spania).

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

-O criza fiscala in Statele Unite.

-Deflatia in mai multe economii avansate.

-O criza a datoriei publice in Japonia.

-Un posibil razboi intre Israel si Iran pentru o presupusa proliferare a armelor nucleare iraniene.

-O rupere mai larga a ordinii regionale in Orientul Mijlociu.

Risc major pentru aparitia Razboiului Rece II

Toate aceste riscuri au fost reduse, iar in prezent alte sase riscuri le-au luat locul la nivel global, apreciaza Roubini.

-Exista riscul unei "aterizari" economice dure in China. Cresterea anuala a PIB-ului a incetinit pana la nivelul de 7%, aparand multe active neperformante, investitii excesive in domeniul imobiliar, infrastructura si industrie, dar si multe datorii publice si private.

-Exista riscul unei politice gresite a Rezervei Federale a SUA, pe masura relaxarii monetare.

- Fed ar putea iesi din zona ratelor de 0% prea tarziu si prea lent. Planul actual anunta o normalizare a acestor rate pana la nivelul de 4% pana in 2018.

-Crizele din unele piete emergente fragile se pot agrava. Aceste piete se confrunta cu turbulente, intr-un moment in care propriile politici macroenonomice sunt inca slabe si lipsa reformelor structurale a subminat potentialul de crestere economica.

-Exista un risc serios ca actualul conflict din Ucraina sa duca la Razboiul Rece II si eventual chiar la un razboi daca Rusia invadeaza si partea de est din aceasta tara. Consecintele economice, ca urmare a impactului aprovizionarii cu energie si a fluxurilor de capital, ar fi uriase.

-Exista un risc similar in ceea ce priveste dezacordurile teritoriale terestre si maritime din Asia, care ar putea degenera intr-un conflict militar direct.

Pana in prezent, pietele financiare au fost optimiste cu privire la aceste noi riscuri, dar numai timpul ne va spune daca aceasta prognoza se va adeveri si ne va pregati pentru evenimente extreme.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3005 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor