Rusia a sistat livrarea de si gaz catre Bosnia

Marti, 06 Ianuarie 2009, ora 20:22
1221 citiri
Rusia a sistat livrarea de si gaz catre Bosnia

Livrarile de gaz rusesc catre Bosnia au fost sistate, marti, dupa mai multe reduceri succesive pe durata zilei, a anuntat o sursa oficiala.

Bosnia a fost informata ca "Ucraina si Rusia au redus in proportie de 100% livrarile de gaz catre Bosnia", a anuntat compania nationala Bh Gas, intr-un comunicat, citat de AFP.

"Acest lucru complica grav situatia si pune in pericol toti consumatorii din Bosnia", a adaugat sursa.

Marti dimineata BH Gas a anuntat o reducere cu 25% a livrarilor, iar marti dupa-amiaza cu 50% a furnizarii de gaz rusesc, inainte de a anunta o intreruperea totala.

Si livrarile de gaz rusesc catre Ungaria prin Ucraina "au fost intrerupte la ora 14.30 GMT", 16.30, ora Romaniei, a anuntat marti dupa-amiaza ministrul ungar al energiei, Csaba Molnar.

Molnar a adaugat ca a informat Serbia si Bosnia, aprovizionate prin Ungaria, ca livrarile de gaz nu mai pot avea loc.

Ungaria a declansat o ofensiva diplomatica, ale carei actiuni le pastreaza deocamdata secrete, considerand inacceptabil ca tarile europene sa devina victime ale disputei comerciale ruso-ucrainene, a anuntat anterior Ministerul de Externe de la Budapesta, informeaza agentia MTI, citata de RADOR.

Si livrarile de gaz natural ale Gazprom au scazut marti "cu mai mult de 70% in Franta" in raport cu cantitatea normala, a anuntat grupul energetic GDF Suez.

"Sunt luate toate masurile necesare pentru a asigura continuitatea furnizarii de gaz natural pentru toti clientii GDF Suez din Franta si Europa", potrivit grupului.

Gazul rus reprezinta circa 15% din aprovizionarile grupului GDF Suez in Europa.

Gazprom a redus de la 1 ianuarie livrarile destinate consumatorilor europeni, ce tranziteaza prin Ucraina, din cauza unui diferend cu Kiev.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Rusia gaz Europa, #sista gaz, #Bosnia, #Franta, #Ucraina, #Rusia Ucraina gaz , #stiri economice