Rusia, Belarusul si Kazahstanul vor intra intr-o zona vamala unita

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 21:36
1028 citiri
Rusia, Belarusul si Kazahstanul vor intra intr-o zona vamala unita
Foto: Arhiva

Rusia, Belarusul si Kazahstanul au semnat vineri, la Minsk, o serie de documente privind lansarea unei uniuni vamale, un proiect prezentat recent de Moscova drept un mijloc ca toate cele trei state sa adere impreuna la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

"Este o decizie foarte importanta, asteptata de mult, care a aparut in urma unor negocieri foarte complicate", a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev dupa summit, citat de agentia ITAR-TASS, relateaza AFP.

"Incepand din 1 iulie, noi, cele trei state, vom intra intr-o zona vamala unita", a precizat presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, potrivit biroului sau de presa.

In iunie, premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca tara sa, Kazahstanul si Belarusul vor incheia uniunea vamala si vor prezenta o candidatura comuna la OMC, punand astfel capat unui proces lung de aderare individuala. "Aceasta pozitie nu s-a schimbat", a declarat vineri vicepremierul rus Igor Suvalov, citat de RIA Novosti. "Aderarea trebuie sa aiba loc in acelasi timp si potrivit acelorasi conditii", a adaugat el.

Presedintele Dmitri Medvedev a declarat, insa, luni, ca aderarea va avea loc "fie impreuna, in cadrul uniunii vamale, fie cu viteze diferite".

Negociatorul rus la OMC, Maksim Medvedkov, a explicat in octombrie ca cele trei tari vor adera separat, dar cu aceleasi conditii si in acelasi timp.

Presedintele kazah Nursultan Nazarbaiev a declarat vineri ca "crearea uniunii vamale le va permite celor trei tari sa inregistreze pana in 2015 o crestere economica de peste 15%".

Potrivit lui Dmitri Medvedev, "in viitor, si alte tari se vor putea alatura (acestei uniuni - n.red)". "Tadjikistanul si Kirgizstanul si-au exprimat intentia de a adera la uniunea vamala", a adaugat Nazarbaiev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Rusia Belarus zona vamala, #Rusia zona vamala, #Dmitri Medvedev presedinte rus , #stiri economice