Rusia pregateste pentru Europa o noua criza a gazelor

Marti, 08 Iulie 2008, ora 18:17
670 citiri
Rusia pregateste pentru Europa o noua criza a gazelor

Un expert in studii energetice avertizeaza ca se prefigureaza o noua criza a gazelor pentru tarile europene dupa ce Rusia va impune de la 1 ianuarie un pret pe care Ucraina nu-l poate plati.

Avertismentul a fost lansat de Jonathan Stern de la Institutul Oxford pentru studii energetice intr-un interviu pentru Reuters.

O noua criza a gazelor se prefigureaza de Anul Nou in Europa, ca urmare a anuntului Rusiei ca va oferi tarilor din Asia Centrala pretul pietei pentru gazele exportate, ceea ce va duce la o crestere imensa a pretului pentru Ucraina.

"Vor incerca sa impuna un pret pe care Ucraina nu-l poate plati. Si observ ca mergem ca niste somnambuli spre sfarsitul anului, ca pretul trebuie agreat, iar asta ar putea duce la o repetare a (crizei gazului din - n.red.) 2006. Am putea primi din nou o lovitura puternica in ianuarie", avertizeaza Stern.

UE importa aproximativ un sfert din necesarul de gaze din Rusia, 80% din acesta fiind transportat prin conductele ce traverseaza teritoriul ucrainean.

In 2006, o disputa intre Ucraina si monopolul rus Gazprom a dus la intreruperi de scurta durata, resimtite si in UE si condamnate de mai multi politicieni europeni.

Un an mai tarziu, scenariul s-a repetat intre Rusia si Belarus - pe al carei teritoriu se afla conductele ce transporta restul de 20% din gazele importate de UE.

"Trebuia sa prevedem ce se va intampla in 2006. Acum putem sa prevedem cu certitudine. Se va intampla. Daca va fi o iarna grea, vor fi reactii puternice", spune expertul britanic.

Criza din 2006 a fost rezolvata cand cele doua parti au cazut de acord sa permita unui intermediar, RosUkrEnergo, sa vanda Ucrainei gaz din Asia Centrala la preturi mult sub media europeana.

Rolul RosUkrEnergo se va incheia la sfarsitul acestui an, complicand si mai mult negocierile privind pretul platit de Ucraina.

Rusia a inceput deja construirea de conducte care sa ocoleasca Ucraina si sa evite astfel de dispute pe viitor, dar acestea nu vor intra in functiune decat peste cinci ani, a spus Stern, facand referire la proiectele Nord Stream si South Stream.

"Rusii sunt intr-o pozitie colosal de puternica. Ucrainienii, ca si toti ceilalti, i-au auzit in martie cand le-au promis celor din Asia Centrala ca vor primi preturi europene incepand cu luna ianuarie. Asa ca ne-am dat cu totii seama ca va fi un dezastru pentru Ucraina", spune Stern.

Pretul platit de Ucraina ar putea urca de la 180 de dolari la 400 de dolari mia de metri cubi.

"Nu este doar enorm, chiar si la standarde europene, dar ucrainienii pur si simplu nu au cum sa plateasca acest pret. Ucraina este o economie bazata pe gaze si ar primi cea mai mare lovitura", avertizeaza expertul britanic.

Dar liderii ucrainieni nu au reusit sa faca fata problemei, premierul Iulia Timosenko si presedintele Viktor Iuscenko facand deja diferite manevre electorale pentru prezidentialele de la sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010, comenteaza Reuters.

"Toata povestea cu gazele este acum redusa la cine poate fi facut responsabil. In aceasta negociere, ea (Iulia Timosenko - n.r) vrea sa para dura cu rusii si el (Viktor Iuscenko - n.r.) vrea sa para ca poate ajunge la un acord cu rusii, dar ea incurca totul. Si am auzit deja o gramada de prostii de la Timosenko despre cum au nevoie de o perioada de tranzitie de cinci ani si de un contract pe termen lung. Nici o recunoastere insa a faptului ca, de fapt, asta e", spune Stern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#criza, #gaze, #ianuarie, #pret, #creste, #Rusia, #Ucraina , #stiri economice