S-a adancit prapastia dintre saraci si bogati: Romania, tara din UE unde se inregistreaza cele mai mari inegalitati

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 22:10
10062 citiri
S-a adancit prapastia dintre saraci si bogati: Romania, tara din UE unde se inregistreaza cele mai mari inegalitati

Romania este tara din UE unde se inregistreaza cele mai mari inegalitati intre saraci si bogati, arata un raport dat publicitatii, luni, de Biroul Federal de Statistica al Elvetiei, care analizeaza situatia din anul 2014.

Astfel, in 2014, cei mai bogati 20% dintre romani au avut, in medie, venituri de 7,2 ori mai mari decat cei mai saraci 20% dintre conationali. Proportia este similara in cazul Macedoniei. Singura tara din Europa unde situatia este mai grava este Serbia, unde diferenta este de 9,8 ori, relateaza RTS.ch, citat de News.ro.

Diferenta dintre saraci si bogati este cea mai mica in Islanda si in Norvegia. Astfel veniturile celor mai bogati 20% dintre islandezi sunt de 3,1 ori mai mari decat ale celor mai saraci 20%. In cazul Norvegiei, diferenta este de 3,4 ori.

In Elvetia, diferenta este de 4,4 ori, arata raportul.

Un raport dat publicitatii de UNICEF in luna aprilie arata ca Romania este pe ultimul loc in UE si Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica (OCDE) in ceea ce priveste diferentele de venit dintre copiii din clasa de mijloc si cei foarte saraci.

Romanii, mai saraci decat unii africani - vezi cum stam in topul celor mai bogate tari

Astfel, diferenta de venit dintre copiii din clasa de mijloc si cei mai saraci 10% dintre copii este de 67,08% in Romania, in conditiile in care, in tarile scandinave, de exemplu, diferenta este de 38%. Romania este devansata de Bulgaria, unde diferenta este de 67,01%.

Diferentele dintre copiii foarte saraci si cei din clasa de mijloc pot fi foarte mari, atrage atentia UNICEF. "De exemplu, venitul unui copil foarte sarac din Bulgaria, Mexic si Romania reprezinta numai o treime din venitul unui copil din clasa de mijloc din aceleasi tari", conchide UNICEF.

Eurostat: Romania, printre saracii UE

Copiii sunt considerati foarte saraci atunci cand familiile lor nu isi permite cel putin trei dintre cheltuielile considerate necesare pentru o viata adecvata. Printre aceste cheltuieli se numara posibilitatea de a plati la timp chiria, creditele sau facturile la utilitati, posibilitatea de consuma carne sau proteine cel putin o data la doua zile sau posibilitatea de a-si incalzi corespunzator locuinta, explica UNICEF.

Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...