S-a golit vistieria tarii

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 10:18
2069 citiri
S-a golit vistieria tarii

Deficitul bugetar a ajuns la 3% din Produsul Intern Brut la sfarsitul lunii noiembrie si se apropie de 4% din PIB, in conditiile in care incasarile bugetare au scazut luna trecuta cu 3,5 miliarde de lei, tendinta mentinandu-se si in luna decembrie.

"Activitatea economica decelereaza rapid ca urmare a propagarii crizei economice si in Romania. Blocajul financiar si faptul ca agentii economici se confrunta cu o lichiditate redusa afecteaza grav incasarile la buget.

Astfel, in luna noiembrie s-a incasat mai putin fata de cat era estimat cu 3,5 miliarde de lei, iar situatia va fi si mai rea in luna decembrie", au precizat, pentru NewsIn, reprezentanti din minister.

Ministrul Finantelor a confirmat ca deficitul bugetar a depasit tinta propusa pentru acest an de 2,3% din PIB si a precizat ca aceasta se situeaza undeva la 2,9%, aproape de limita de 3% impusa de Tratatul de la Maastricht.

Oficialii ministerului sustin ca reducerea drastica a incasarilor la buget obliga statul sa se imprumute din ce in ce mai mult pentru a face fata cheltuielilor.

De altfel, in lunile octombrie si noiembrie, Ministerul a atras de la banci 3,67 miliarde de lei la dobanzi medii din ce in ce mai mari, situate in apropiere de dobanda la creditul lombard oferita de Banca Nationala, de 14,25%.

Seful Trezoreriei, Stefan Nanu, a declarat recent ca si-a propus sa atraga 7 miliarde de lei in ultimul trimestru din acest an, dupa ce in primele noua luni a avut nevoie, si a atras, numai 5,7 miliarde de lei.

Ministerul a anuntat marti ca va emite in luna decembrie certificate de trezorerie in valoare totala de 2,8 miliarde de lei, precum si obligatiuni pe trei si cinci ani, de 600 milioane de lei, pentru finantarea datoriei publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#vistieria tarii goala, #deficit bugetar PIB , #stiri economice