S-a semnat acordul de majorare a salariului minim

Vineri, 25 Iulie 2008, ora 18:41
2860 citiri
S-a semnat acordul de majorare a salariului minim

Guvernul, reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor au semnat vineri acordul referitor la majorarea salariului minim pe economie, dupa discutii ce au durat mai bine de trei ore.

"A fost nevoie de o negociere la fiecare articol in parte, intrucat fiecare cuvant al celor trei parti are implicatii majore sociale", au anuntat reprezentantii sindicatelor si patronatelor, adaugand ca s-a reusit sa se ajunga la "un echilibru economic si social".

Ei au mentionat ca este un important pas inainte si ca acum trebuie sa aiba puterea sa il aplice intr-un mod creativ. Totodata, acestia au mentionat ca nu au fost "diferente mari asupra articolelor initiale".

"Prin acest acord scapam de aceaasta presiune continua a stabilirii salariului minim", au mai precizat liderii sindicali, precizand ca "din punctul de vedere al miscarii sindicle noi am obtinut ceea ce ne-am propus".

Conform acordului, in 2009, salariul minim brut va ajunge la 600 de lei si va creste anual, astfel incat, in 2014, acesta sa ajunga la 1.325 lei, la un raport de 50% din venitul mediu.

Ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a anuntat ca salariul minim brut ar putea creste mai mult in 2009, daca se intrunesc anumite conditii.

"Venitul minim poate creste la 630 lei din 1 iulie 2009, daca salariul mediu depaseste cu 5% prognoza stabilita, in octombrie, pentru anul urmator", a precizat seful Finantelor.

Potrivit protocolului, in 2010, salariul minim va creste cu 130 de lei, nu cu 100 de lei cat se stabilise initial, si va ajunge la 730 de lei. Nivelul venitului minim va ajunge, in 2011, la 860 lei, in 2012, la 1.030 lei, iar in 2013, la 1.190 lei.

Sindicatele avertizasera, miercuri, ca vor refuza semnarea acordului daca Guvernul va tine cont de propunerile patronatelor, care nu acceptau modificarile aduse de reprezentantii salariatilor, referitoare la majorarea salariului minim de doua ori pe an.

Proiectul de acord propus sindicatelor de Guvern, prevede ca salariul minim sa fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o crestere ulterioara graduala de o suta de lei pe an.

Mai mult, a fost adusa in discutie si modalitatea prin care salariul minim sa ajunga de la sub 30% la 50% din salariul mediu, respectiv la 1325 de lei, pana in 2014. Patru din cele cinci confederatii sindicale - Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian - au decis sa semneze acordul cu Guvernul, insa au solicitat ca in textul documentului sa existe precizari referitoare la angajarea partilor implicate, in special a patronatelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#sindicate, #patronate, #guvern, #semnare, #acord, #majorare, #salariu, #minim , #stiri economice