A scazut rata anuala a inflatiei, in decembrie, la 2,06%. S-au scumpit fasolea, faina, painea si serviciile medicale

Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 10:18
1587 citiri
A scazut rata anuala a inflatiei, in decembrie, la 2,06%. S-au scumpit fasolea, faina, painea si serviciile medicale

Institutul National de Statistica a anuntat ca a scazut usor rata anuala a infratiei, in decembrie 2020, la 2,06%. In luna anterioara rata era de 2,14%. S-au scumpit insa anumite produse si servicii.

Insa scaderea inflatiei nu inseamna ca bunurile si serviciile s-au ieftinit, ci ca au crescut intr-un ritm putin mai lent, scrie Hotnews.ro.

Marfurile alimentare au cunoscut o crestere a preturilor de 3,24% anul trecut.

Cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe si alte leguminoase cu 18%, uleiul comestibil cu 7,55%, faina cu 7,36%, fructele proaspete cu aproape 7%, branza de oaie cu 5,88%, preparatele din carne si conservele din carne cu peste 5%, painea cu peste 5%, carnea de porc si de bovine cu peste 4%, malaiul cu 4,5%, cea de pasare cu 2,6%, zaharul si mierea cu peste 3%.

Au crescut toate produsele calculate de INS, in afara de: cartofi (-28,5%) si citrice si fructe meridionale (-4%).

Marfurile nealimentare au cunoscut o crestere a preturilor de 1%. Majorari au fost la tutun, de peste 8%, confectii,tricotaje, incaltaminte de piele de peste 2%, masini de spalat de peste 2%, articole de igiena si cosmetice de 3%, energia termica cu 2,7%.

Scaderi pe partea de marfuri nealimentare au fost scaderi semnificative la combustibili de 6,8%, gaze de 2,2%.

Serviciile s-au scumpit cu aproape 2,7%. Cele mai mari cresteri de preturi au fost la serviciile postale cu peste 12%, transportul aerian cu 10%, igiena si cosmetica (saloane de infrumusetare) cu 5,82%, ingrijire medicala cu 4,7%, restaurante - cafenele cu 2,3%.

Pe zona serviciilor nu au existat scaderi de preturi.

Conform INS, rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,8%.

Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (ianuarie 2020 - decembrie 2020) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2019 - decembrie 2019), calculata pe baza IPC, este 2,6%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,3%.

Romania a inregistrat cel mai mare numar de decese pe timp de pace, in noiembrie 2020

Citeste si:
Cât câștigă cel mai prost plătit angajat al celui mai mare lanț de supermarketuri din Spania. Salariile au fost majorate cu 6,5 la sută
Cât câștigă cel mai prost plătit angajat al celui mai mare lanț de supermarketuri din Spania. Salariile au fost majorate cu 6,5 la sută
Lanţul privat de supermarketuri Mercadona, cel mai mare retailer din Spania în funcţie de venituri, va creşte salariile tuturor angajaţilor cu 6,5%, un procent egal cu rata anuală a...
Cum se manifestă fenomenul „Marea demisie” în UE
Cum se manifestă fenomenul „Marea demisie” în UE
Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat vineri, 21 ianuarie, într-o intervenţie online la Forumul Economic Mondial de la Davos, că Europa nu trece prin niciun fel de...