Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

S&P a plasat ratingul Spaniei sub monitorizare cu perspectiva negativa

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 23:33
1075 citiri
S&P a plasat ratingul Spaniei sub monitorizare cu perspectiva negativa

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a avertizat luni ca ar putea cobori ratingul suveran al Spaniei.

Actiunea ar interveni in contextul in care actuala criza financiara mondiala a pus capat unei perioade de 14 ani de crestere sustinuta si a inrautatit situatia finantelor publice, relateaza Reuters.

Euro a continuat sa se deprecieze in fata dolarului si a yenului dupa anuntul agentiei de rating, venit la doua zile dupa avertismente asemanatoare adresate Greciei si Irlandei.

Analistii agentiei de evaluare financiara au spus ca economia Spaniei, care se bazeaza creditare, este nepregatita ca sa faca fata problemelor economice mondiale.

Astfel, Spania risca sa inregistreze o crestere economica scazuta timp de mai multi ani, dupa in contextul in care companiile incearca sa-si reduca gradul de indatorare.

Standard & Poor's considera ca statul spaniol a facut prea putine eforturi pentru reducerea deficitului de cont curent, unul din cele mai ridicate din lume, si ca Spania ar putea inregistra deficite bugetare peste limita de 3% din PIB impusa de UE mai multi ani la rand.

"Plasarea sub monitorizare cu perspectiva negativa reflecta opinia noastra ca economia spaniola este in fata unor mari provocari, traversand o perioada de crestere foarte scazuta", noteaza agentia de rating.

Dupa publicarea unor statistici care arata o recesiune a zonei euro mai grava decat se estima, unii analisti atrag atentia ca avertismentele agentiei de rating ar putea spori asteptarile legate de o scadere semnificativa a dobanzii cheie a Bancii Centrale Europene (BCE).

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#rating S P Spania, #perspectiva negativa, #recesiune zona euro , #stiri economice